Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

ANO netrvá na jednom volebním obvodu

Senát a sněmovna se předběžně dohodly na podobě volebního zákona

Parlamentní strany se s největší pravděpodobností blíží dohodě o budoucí podobě volebního zákona, který by měl napravit neústavnosti dosavadní verze zrušené na počátku února Ústavním soudem. Ještě v pondělí to ale nebylo jisté. Vláda ten den schválila dvě alternativy volebního zákona, což podle ústavních právníků odporuje jednacímu řádu parlamentu; ten jasně říká, že „návrh zákona musí obsahovat přesné znění toho, na čem se má sněmovna usnést“ – a dvě podoby vládního návrhu to nesplňují. Byl to ale zatím poslední zádrhel v jednání o podobě budoucího přerozdělování volebních hlasů.

Vládní ANO a částečně i sociální demokraté se podle předkladatele zákona ministra vnitra Jana Hamáčka shodli spíše na variantě, že by Ústavním soudem vytýkanou neférovost dosavadního přepočtu hlasů odstranila přeměna Česka ve volební obvod jediný, kde by každá strana šla do voleb s dvousetčlennou kandidátkou. „Nicméně víme, že tuhle variantu nepodporuje ani opozice, ani Senát, tak jsme přišli s alternativou,“ vysvětluje Jan Hamáček. Druhá vládní varianta navrhuje zachovat současných čtrnáct volebních obvodů a doplňuje to přepočtem hlasů, který nezvýhodňuje ve volbách úspěšné strany – což byla hlavní výhrada Ústavního soudu.

„Varianta jednoho obvodu nemá u žádného dalšího volebního subjektu podporu.“

Ve čtvrtek jednali o zákoně představitelé Poslanecké sněmovny a Senátu a komplikaci se dvěma variantami zřejmě vyřešili. „ANO je přesvědčeno, že jeden volební…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].