Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Se Zelenými a možná přijde i Petříček

ČSSD řeší, jak nepropadnout ve volbách, přihlásil se ministr zahraničí

Tomáš Petříček • Autor: ČTK, Jan Handrejch
Tomáš Petříček • Autor: ČTK, Jan Handrejch

Příští týden to budou dva roky, co předseda ČSSD Jan Hamáček uzavřel sjezd své strany v Hradci Králové slovy, že jdou budovat „otevřenou, novou sociální demokracii“ a že „to nejhorší už máme za sebou“. Chtěl tím vyjádřit naději, že se snad jeho týmu podařilo zastavit propad ČSSD, která v minulých volbách do sněmovny získala jen 7,27 procenta voličských hlasů místo někdejších dvaceti až třiceti. Ta naděje se však ukázala marnou. Stín Andreje Babiše, s jehož hnutím ANO sociální demokracie podle vlastních analýz i hodnocení politologů ve vládě splynula a ztratila vlastní podobu, se od té doby ještě zvětšil: průzkumy ukazují, že v letošních volbách se ČSSD nemusí do sněmovny vůbec dostat.

Nervózní ticho politické strany, kterou opouštějí nejen voliči, ale i členové, naboural minulý týden místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček: oznámil, že chce v dubnu na volebním sněmu kandidovat na předsedu strany. Jeho cílem, jak řekl, je vybudování „otevřené, nové sociální demokracie“. Po Bohuslavu Sobotkovi a Janu Hamáčkovi se tak ministr Petříček stal už třetím člověkem, v relativně krátké době, který si takový cíl vytkl.

Můžou i další

„Proč myslím, že mi to vyjde? Protože tomu věřím a chci tomu dát čtrnáct hodin denně,“ vysvětluje Petříček, na čem zakládá naději, že právě on bude z výše jmenovaných ten, komu se povede proměnit slova v činy. Nová cesta pro ČSSD podle něj znamená otevřít stranu lidem z občanské společnosti a novým osobnostem a „dobrým komunálním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].