Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zakázané Vánoce

Tak jsme tu měli kauzu, nebo spíš kauzičku. Do médií pronikl interní materiál komise, v němž eurokomisařka pro otázky rovnosti instruuje kolegy, jak mluvit veřejně neutrálně. Cílem Heleny Dalli bylo představit slovník, který nikoho neurazí pro jeho pohlaví, sexuální orientaci, etnický původ a tak dále.

Třicetistránkový materiál obsahuje rady, aby se úředníci obraceli na posluchače oslovením „milí kolegové“ spíš než „dámy a pánové“ kvůli transgender lidem nebo aby se ptali na jméno místo na křestní jméno, protože ne každý v EU je křesťan. Ve stejném duchu komisařka žádá, aby úředníci měli na paměti, že Vánoce tu neslaví každý, a tak místo obratu „čas Vánoc může být stresující“ říkali třeba „prázdninový čas může být stresující“.

Čtenář už tuší, oheň byl na střeše. Internetem se rychle rozšířila zpráva, že „Brusel chce zakázat Vánoce“. Chytly se toho nejen různé servery a kritici Unie, ale dokonce oficiálně Vatikán a komise byla nucena dokument s ostudou stáhnout.

Stane se, dalo by se říct. Podobné kiksy ale nejsou ojedinělé. Jsou symptomem dlouhotrvajícího problému Evropské komise, a sice toho, že má moc členů. Dvacet sedm komisařů, členů evropské „vlády“, je prostě příliš vysoké číslo. Ne každý má jasně danou agendu a někteří si musí práci tak trochu „vyrábět“, aby dali najevo, že tu jsou také. Přesně případ Heleny Dalli, která „visí“ mezi komisaři pro sociální věci a justici.

Členové komise dlouho kopírovali rezortní ministry z národních vlád, změnilo to ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].