Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Víc než Orbán

Maďarská opozice našla lídra do boje s mocným premiérem

Tradiční hodnoty, ale bez korupce. (Péter Márki-Zay s příznivci v Budapešti) • Autor: REUTERS
Tradiční hodnoty, ale bez korupce. (Péter Márki-Zay s příznivci v Budapešti) • Autor: REUTERS

Péter Márki-Zay je sebevědomý muž. Starosta jihomaďarského maloměsta jménem Hódmezővásárhely možná své vítězství v celostátních opozičních primárkách na pozici premiérského adepta čekal. Pak by byl jediný. Možná je svým vystřelením do nejvyššího patra maďarské politiky (a celosvětového zájmu) naopak trochu překvapen. V každém případě se rychle přizpůsobil. Není to brilantní řečník, ale ke svým příznivcům už promlouvá se sebejistotou. Stejně tak se světovými médii, která se na Maďarsko a jeho Hódmezővásárhely slétla. Opoziční úspěch v jarních parlamentních volbách není zdaleka jistý. Jisté je, že státostrana Fidesz a její šéf Viktor Orbán mají nečekaně silného soupeře.

Maďar, jak má být

„Kandidát na premiéra Márki-Zay“ je výsledkem ročního experimentu. Rozdrobená maďarská opozice se loni před Vánoci spojila do jednoho velmi pestrobarevného bloku. Jen tak má šanci porazit dominantní Fidesz, který uzpůsobil volební zákon svým potřebám a díky tomu se těší ústavní většině a všemocnosti. Opozice se shodla, že v jakýchsi primárkách vyberou společné kandidáty na poslance, za které se pak všichni poražení postaví. A stejný princip platil i pro volebního lídra a kandidáta na premiéra.

Márki-Zay byl tehdy outsider. Jeho protivníci byli známí politici, kteří za sebou měli partajní aparáty. Márki-Zay byl známý vítězstvím v boji o post starosty ve fideszovské baště, ale zázemí nemá žádné. Voliče oslovil protestní rétorikou a sliby nestranické a „úplně jiné“ politiky. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].