Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak (ne)zničit Facebook

Sociální síť má problémy.
Už zase.

Facebook dospěl na křižovatku. Dál už to takhle údajně nejde. Stačí nahlédnout do novinových komentářů či zaznamenat výroky amerických politiků. The Economist čerstvě tvrdí, že největší globální sociální síť stojí na pokraji reputační krize, z níž už nebude úniku. Financial Times vyzývají politickou elitu, ať nepropásne příležitost a konečně se shodne na potřebných regulacích. Mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena na dálku přitakává, když prohlašuje, že firma se nemůže regulovat sama. Tak by šlo pokračovat hodně dlouho.

Příčinou samozřejmě není několikahodinový výpadek, který minulý týden vyřadil všechny hlavní aplikace zmíněné firmy. Jde o vystoupení bývalé zaměstnankyně a nyní whistleblowerky Frances Haugen před americkým Kongresem. Ne snad, že by se veřejnost dozvěděla něco nečekaně šokujícího. Facebook šíří dezinformace a nenávist ve snaze udržet své uživatele co nejdéle u obrazovek. Nedbá na důsledky, nedbá dokonce ani na dopady, které jeho sítě mají na psychiku dětí. To je známá kritika, Frances Haugen k ní dodala „pouze“ stohy interních materiálů, jež dokazují, že si je firma všeho velmi dobře vědoma. A nic moc s tím vlastně nedělá.

Zlaté vejce

Facebook jako by najednou zase nikdo neměl rád. Není to poprvé. Připomeňme si vlnu rozhořčení po amerických volbách v roce 2016, kdy prostřednictvím Facebooku do předvolební kampaně zjevně vstupovali ruští trollové. Připomeňme aféru firmy Cambridge Analytica, obchodující s daty uživatelů sítě. Nezapomeňme, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].