Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Republikáni nejsou nesmrtelní

Donald Trump dotlačil americkou pravici na pokraj rozpadu

Nejpozoruhodnější na posledních několika bouřlivých týdnech v americké politice nebylo chování Donalda Trumpa, ale Republikánské strany

Trump jednal přesně tak, jak předem tvrdil – zpochybňoval výsledky voleb, odmítal se zavázat k pokojnému předání moci a podporoval extremismus, a dokonce i násilí. Ale i po útoku na Kongres hlasovalo pro jeho impeachment jen deset republikánů ve Sněmovně reprezentantů. Připomeňme si, že jen několik hodin po obsazení Kapitolu hlasovala většina republikánů ve sněmovně – včetně jejich vůdce Kevina McCarthyho (Kalifornie) – v souladu s požadavky davu a v podstatě se pokoušela anulovat legitimní volby a svrhnout tak zvolenou vládu. Má tato otrocká loajalita k drahému vůdci potenciál odradit některé republikánské voliče? Je možné, že Trump konečně dotlačil stranu k bodu zlomu?

Poločas rozkladu

Lidé předpokládají, že politické strany jsou nesmrtelné, ale strany mohou zaniknout, a také se to stává. Federalistická strana byla v jistém smyslu první politickou stranou Spojených států, spojenou s Alexandrem Hamiltonem a Johnem Adamsem. Strana však sklouzla k autoritářství a ztratila jakoukoli ideologickou konzistenci či integritu. Nakonec postupně zanikla poté, co nesouhlasila s válkou v roce 1812 (během níž byl poprvé napaden Kapitol), což bylo nakonec vyhodnoceno jako vlastizrada.

Budoucí republikáni v Kongresu se mohou podobat lůze, která do něj vtrhla.

Bližší historické paralely s dneškem má ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].