Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Je super, že nebude superliga

Plán nejbohatších fotbalových klubů chtěl zničit, co je na sportu nejpřitažlivější

Ubližujete týmu!“ křičela fotbalová legenda Petr Čech minulé úterý večer na fanoušky londýnské Chelsea, kteří bránili autobusu svého klubu v cestě na stadion před ligovým utkáním s Brightonem. Čech se jako bývalý brankář Chelsea a dnešní sportovní ředitel klubu snažil dav uklidnit, vybral si ovšem špatná slova. Jak se totiž tentýž večer ukázalo, týmu neubližovali fanoušci, ale jeho vedení a vlastníci. Tím, že se s ním chtěli stát součástí projektu s názvem Evropská superliga.

Z plánované soutěže nakonec Chelsea odstoupila. A s ní pět dalších anglických klubů jako Manchester City nebo Arsenal. Následující den se k nim přidaly italské týmy AC Milán, Inter Milán a španělské Atlético Madrid. I ony ustoupily tlaku fanoušků, kteří dávali hlasitě najevo, že by kluby účastí v chystané lize popřely to nejzákladnější, co je pro většinu lidí na fotbale přitažlivé. Totiž soutěživost, ve které mají v napínavých bojích rozhodovat sportovní schopnosti, talent, píle, opečovávaná forma, dlouhodobá koncepce, strategie a zejména odvaha a vášeň – to vše pochopitelně podpořené potřebným finančním kapitálem, který by ale neměl ani v tomto sportu stát na prvním místě.

Krach místo zisku

Superliga měla konkurovat zavedeným mezinárodním soutěžím v čele s Ligou mistrů. Do ní se z každé země probojovávají nejlepší týmy. Klíč sice upřednostňuje silné fotbalové země, čili třeba z Anglie se do Ligy mistrů každý rok podívají čtyři týmy, zatímco z Česka jen jeden a ten se ještě musí do soutěže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].