0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda11. 4. 20213 minuty

Dobrovolný Bureš

V archivu slovenského Ústavu paměti národa objevili historici – jak zveřejnil server Seznam Zprávy – nový dokument, který podporuje zjištění, že český premiér Andrej Babiš byl oprávněně v osmdesátých letech 20. století veden jako agent Bureš pod evidenčním číslem 25085. Jde o statistickou kartu, kterou StB zakládala na každého, kdo se z nějakého důvodu dostal do jejího hledáčku. Karta podle slovenských expertů zapadá do kontextu dokumentů, jež byly dosud nalezeny o spolupráci Andreje Babiše s StB. Může být překvapením, že se našla až teď, nicméně je to možné. Estébáci po pádu socialismu v listopadu 1989 spoustu dokumentů zničili a archivy zanechali v totálním nepořádku.

Andrej Babiš se snaží před soudy vyvrátit své agentství už od roku 2011 tvrzením, že nikdy žádný závazek StB nepodepsal. A protože se jeho podpis spolupráce nedochoval, snaží se historici najít dokumenty, které by Babišovu spolupráci doložily mimo jakoukoli pochybnost. Nalezená statistická karta však nepřináší nic, co bychom nevěděli.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Zájem médií vzbudila poznámka v kartě, že Babiš byl získán na základě dobrovolnosti. Zní to jako pádný důkaz, ale estébáci se řídili předpisem, že každý domácí donašeč se musí ke spolupráci rozhodnout dobrovolně. A podle jednoho z největších znalců dokumentů StB Radka Schovánka zapisovali estébáci jako dobrovolné spolupracovníky i ty, které získali nátlakem, vydíráním a kompromitujícími materiály.

Nález karty jen doplňuje důkazy v dnes již…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc