Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Deset milionů hlupáků

Styl výměny ministra zdravotnictví ukazuje, že Babiš stále nepochopil svoji roli

Ani premiéři se čas od času nedokážou vyhnout chybám a vzhledem k náročnosti jejich práce se to dá pochopit. Čemu se ovšem vyhnout musí, je ztráta nějaké elementární poctivosti, otevřenosti ve vztahu k lidem. A speciálně to platí v časech, kdy od nich vláda vyžaduje odříkání a zvýšenou ukázněnost. Takto nastavené vztahy totiž vytvářejí nutnou základnu pro onen bezpočet drobností, díky nimž se může podařit těžkou dobu zvládnout a překonat.

Andrej Babiš ale jako by tuhle elementární zásadu nepochopil. Další důkaz přinesl minulý týden, kdy uprostřed covidového lockdownu, za stále velmi vysokého počtu nakažených a plných nemocnic odvolal svého klíčového ministra, šéfa rezortu zdravotnictví Jana Blatného.

Nešlo přitom o odvolání jako takové, ale styl, jak to Babiš udělal. Jako důvod sdělil, že se s Blatným „rozchází v názoru, jak by měl rezort fungovat“.

Tohle rozcházení však zřejmě nejde venku za zdmi Strakovy akademie vůbec pochopit, protože Babiš se ho nesnažil důstojně vysvětlit a pouze prohlásil něco o neschopnosti Blatného komunikovat a jeho „malých politických zkušenostech“.

O těch však všichni včetně premiéra od začátku věděli, navíc politickou nezkušenost vydával Babiš až dosud za hlavní devízu svého hnutí. A prezident, který nedávno kvůli údajně nedostatečnému vysvětlení odmítal tři měsíce premiérovu žádost na odvolání ministra kultury, se najednou nebránil a udělal, co po něm Babiš chtěl.

Tahle hra na deset milionů doma zavřených hlupáků, kterým se něco…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].