Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jaro v Americe

Třicet tisíc kilometrů silnic a dálnic, tedy více než polovinu celkové silniční sítě v Česku. Deset tisíc mostů a mostků. Přístavy, průplavy, přívozy. Tisíce obstarožních autobusů a železničních vagonů. Zastaralé vodovodní rozvody ve čtyřech stech tisících amerických škol. Dokonce nádobí ve školních jídelnách – laciné papírové tácky a plastové příbory se stanou minulostí.

Američané plánují elektrifikovat sto tisíc známých žlutých školních autobusů. Totéž se týká poštovních dodávek a dalších vozidel ve vlastnictví vlády, těch je několik stovek tisíc. Na silnicích by se mělo objevit půl milionu nových nabíječek pro elektroauta. Do amerických domovů by měly zamířit tisíce kilometrů optických vláken pro vysokorychlostní internet. Zasypány by měly být stovky tisíc opuštěných těžebních šachet či ropných nebo plynových vrtů.

To všechno je jenom zlomek, mimo třeba desítek miliard investovaných do péče pro seniory a stovek miliard do základního výzkumu a rozvoje technologií. Celkový účet by se měl vyšplhat minimálně na dva tisíce miliard dolarů, dva biliony. Tedy pokud rozmáchlý program prezidenta Bidena schválí Kongres, přičemž existuje podezření, že se tak po kompromisech a úpravách stane. Plán je nečekaně populární, i když je již pokračováním jiného velkorysého (a drahého) plánu na podporu ekonomiky.

Z pandemie se tak vynořuje energická a velkorysá Amerika, jakou si tady ve střední Evropě vlastně ani nepamatujeme. Kdysi jsme obdivovali reaganovské Spojené státy pro jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].