Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poslední Vánoce s covidem

Virus lze zkrotit, vláda ale musí přestat dělat chyby

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Strašně mě to mrzí, ale pokud cena, kterou (za volnější pravidla) platíme, činí 590 mrtvých denně, je to nepřijatelné. Jestliže budeme mít před Vánoci příliš mnoho vzájemných kontaktů, budou to poslední Vánoce s našimi prarodiči,“ vysvětlovala Němcům v neobvykle emotivním projevu minulý týden Angela Merkel nutnost zpřísnit karanténní opatření.

Česko svoji Merkel nemá, a snad i proto u nás kvůli covidu zemřelo na počet obyvatel třiapůlkrát víc lidí než v Německu. Po listopadové vlně nákaz a úmrtí se společnost těšila na rozvolňování, jenže čísla ukazují opačným směrem. Ze zpětného pohledu je jasné, že přechod do třetího stupně protiepidemiologického systému – „psa“ – byl předčasný. Pravdu měli ti, kdo varovali před rozvolňováním v situaci, kdy stále přibývá několik tisíc nakažených denně. Svědčí o tom i pohled do zahraničí, kdy státy jako Slovensko, Rakousko či Izrael přijímají přísná opatření, ačkoliv jsou na tom srovnatelně nebo lépe než my.

Vláda minulý týden zkrátila otevírací dobu restaurací, jejichž majitelé si právem stěžují, že v takovém chaosu se nedá podnikat. Jenže bude nejspíš ještě hůř – v druhé polovině týdne se zřejmě vrátíme do čtvrtého stupně „psa“ s tím, že malé obchody a služby zůstanou tentokrát otevřené, restaurace ale nikoli. O vánočních prázdninách se patrně bude smět lyžovat, ovšem bez možnosti ubytování. Pro podnikatele je to zoufalá situace, na druhou stranu promíchávání lidí z různých koutů republiky v horských střediscích by si virus…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].