Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Teď jde přece o víc

Petr Fiala udělal strategickou chybu: probudil spící stereotypy a znejistil váhající voliče. A to oni rozhodnou příští volby

Předsedové KDU-ČSL, TOP 09 a ODS při podpisu memoranda o spolupráci • Autor: TOP 09
Předsedové KDU-ČSL, TOP 09 a ODS při podpisu memoranda o spolupráci • Autor: TOP 09
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Svět se netočí ani tak díky penězům, jako spíš důvěře,“ napsal ekonom Joseph Stiglitz. Důvěra je klíčová komodita, bez které nefunguje nic. Mezilidské vztahy, obchody, politika – všude je nutná alespoň základní víra, že ten druhý či druzí dodrží to, na čem jsme se dohodli. Ve stále virtuálnějším světě to platí dvojnásob – platíme bez bankovek v ruce, objednáváme si přes internet hotel, důvěřujeme různým hodnocením u výrobků. Zároveň ale onen virtuální svět zvyšuje naši nedůvěru téměř k čemukoli. Všichni jsme viděli řadu fake news a dezinformací, technologie už dokážou zmanipulovat videa tak, že lidé na obrazovce říkají věci, které nikdy nevyslovili, a působí to zcela věrohodně.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

I proto je pro každého, kdo stojí o solidní pověst, více než kdy jindy nutné budovat si dlouhodobý kredit. Platí to stejně pro firmy, média, nemocnice či třeba politiky. Klienti musí mít dojem, že dotyční vytvářejí „svět“, který je relevantní, srozumitelný a předvídatelný. V cílech, prostředcích, odpovědnosti – prostě že se jim dá věřit.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala byl očividně zaskočen kritikou, která se na něj a ODS snesla poté, co s ANO a SPD prosadil snížení daní. Na Twitteru přibýval jeden jeho příspěvek za druhým, a i když psal, že tahle komunikační hyperaktivita dokazuje jen jeho radost a odhodlání, působilo to spíše naopak. Podobně jako když fňuká Andrej Babiš. Vše ještě umocnil fakt, že předsedův postup kritizovali i někteří členové ODS, jako třeba Martin Kuba či bývalý premiér Mirek Topolánek, a stejně tak i TOP 09 a KDU-ČSL.

Jako politik a profesor musí Fiala vědět, že politika je do značné míry o symbolech. A i když nízké daně k pravicové politice patří, takže postoj ODS dává smysl, každý by měl chápat, že nynější situace a příští volby rozhodují o něčem mnohem důležitějším. Pokud chtějí opoziční síly porazit Andreje Babiše, protože je podle nich hrozbou pro demokracii, budou muset být jejich zástupci až ukázkově dobří a jiní než Babiš. Je nutné vytvořit dojem, že jejich svět sice není dokonalý (protože takový neexistuje), ale bude méně arogantní, méně populistický, méně nebezpečný a zároveň bude více odpovědný, předvídatelný a profesionální. A snížení daní bez potřebných škrtů odpovědně nepůsobí.

Petr Fiala nepochybně získal body u voličů, kterým jde jen o nízké daně. Ale zároveň silně znejistil všechny, kdo se obávají, že koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nebude fungovat, že nevraživost občanských demokratů vůči Pirátům (na sítích se jí vyrojilo nemálo) bude silnější než touha sestavit protibabišovskou vládu, že nízké daně jsou pro Fialovu stranu důležitější než zodpovědný rozpočet a fungující sociální stát a že ODS nakonec půjde s Babišem do vlády.

Že je to stereotypní vidění? Jistě. Každý bojuje se stereotypy, předsudky, které si s ním ostatní spojují. ODS stále někdo předhazuje, že bude klidně vládnout s ANO, i když to poslední čtyři roky neudělala. Přesto jsou ony stereotypy nebezpečná věc, jsou zasuté hluboko v hlavě a každá záminka je oživuje. Mimochodem Piráti letos ukončili spolupráci s Tomášem Tožičkou, který za ně kandidoval do Senátu, protože jeho radikálnost posilovala stereotypní dojem, že se Piráti posouvají radikálně doleva.

Petr Fiala udělal strategickou chybu. Prosadil Babišův návrh (jestli si myslí, že širší veřejnost to přičte k dobru ODS, tak nesledoval šest let politiku, v níž se všechny úspěchy přičítají ANO, a ne ČSSD), probudil spící stereotypy a znejistil váhající voliče. A to oni rozhodnou příští volby.

Hlavně ale strany a jejich stoupenci nesmějí zapomínat, že pokud má změna přijít, vše nasvědčuje tomu, že bez Pirátů i ODS to nepůjde.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].