Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zasypat propast

Nejmenší školáci se konečně opět vracejí do tříd a školy řeší, jak se s tím vyrovnat

Žáci prvních a druhých ročníků základních škol se tuto středu podle aktuálních vládních slibů se zpožděním vracejí do školních lavic. Oba ročníky se nyní znovu musí adaptovat na nový režim, což zvláště u prvních ročníků zcela jistě nebude snadné, podle odborníků je nástup do školy vlastně druhé 1. září. Domácí výuka postupně odkrývá rozšiřující se propast mezi jednotlivými dětmi a školami, kterou teď ředitelé a učitelé budou muset řešit. Lze navíc předpokládat, že školy na to zůstanou samy, protože ve vládní agendě na podobné detaily nezbývá energie.

Jedním z prvních úkolů bude žáky naučit, jak se v běžné kontaktní výuce pracuje. Tedy že je třeba udržet s přestávkami pozornost celé dopoledne, že se ráno vstává a že je s nimi prakticky stále přítomná autorita, kterou by měli poslouchat. „Školy, které se tento systém snažily udržet i on-line, to teď budou mít snazší,“ říká školní psycholožka ze základní školy v Mnichovicích u Prahy Jana Březinová. On-line výuka zde probíhala v klasickém dopoledním režimu, přičemž ona sama se hodin účastnila a sledovala, jak jednotliví žáci pracují.

Takový režim ale nebyl na všech školách. „Spousta lidí má pocit, že teď byli všichni připojeni na on-line výuku. Což není pravda,“ říká ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. Některé školy se spokojily se zasíláním domácích úkolů e-mailem. „Jsou ale rodiny, které nemají kapacitu s dítětem látku probírat,“ vysvětluje Zikmundová.

V době distanční výuky se tak mezi dětmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].