Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vakcína v prosinci?

Nedávný výrok premiéra Babiše může být příliš optimistický, testy očkovacích látek nelze urychlit

Už v prosinci by v Česku mělo být k dispozici půl milionu dávek takzvané oxfordské vakcíny, oznámil nedávno premiér Babiš na svém Facebooku. Otázka je, zda nejde o další z vládních slibů, po kterém bude následovat rozčarování.

Žádná vakcína na světě zatím neprošla všemi koly klinických testů a nezískala od úřadů povolení k běžnému nasazení. Výjimkou není ani očkovací látka vyvinutá ve spolupráci Oxfordské univerzity a britsko-švédské farmaceutické firmy AstraZeneca, o níž je řeč. Její výroba se už rozběhla a v klinických testech má vakcína slibné výsledky – například minulý týden se ukázalo, že dokáže navodit silnou imunitní reakci i u lidí starších 55 let, jejichž obranyschopnost je kvůli vyššímu věku už slabší. Britský bulvární deník The Sun dokonce spekuloval o tom, že londýnské nemocnice začnou touto látkou očkovat své zdravotníky už během prvního listopadového týdne. Přehnaná očekávání přesto nejsou namístě.

Klinických testů oxfordské vakcíny, které probíhají kromě Británie v několika dalších zemích na všech kontinentech, se účastní desítky tisíc lidí a je nutné, aby se po očkování určitý počet z nich nakazil covidem. Teprve pak se ukáže, zda nemoc více zasahuje kontrolní skupinu, která dostává placebo, a zda tedy vakcína funguje. Podmínka bude pravděpodobně splněna už během listopadu, ale jisté to není. Lhůtu každopádně nediktují přání politiků nebo veřejnosti, ale náhoda a průběh epidemie.

Pokud by se tedy očkování v Británii skutečně rozběhlo dříve, stane se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].