Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

55-60-65

Haló, tady Evropa

Evropští poslanci schválili minulý týden unijní klimatický zákon. Jde o páteřní legislativu loni přijatého green dealu, zelené dohody, která má EU v roce 2050 dovést k uhlíkové neutralitě; stavu, kdy bude Unie produkovat jen tolik emisí skleníkových plynů, kolik pohltí lesy nebo neutralizují dostupné technologie.

Zákon obsahuje stovky ustanovení, jak by trajektorie do roku 2050 měla vypadat, hlavní pozornost se ale stočila k metě v poločase. Poslanci v rámci úprav zákona navrhli rychlejší snižování zplodin do roku 2030, než činila dosavadní shoda lídrů EU i než naposledy předložila Evropská komise. Konkrétně žádají redukci o 60 procent oproti roku 1990; komise navrhla 55 procent (a dosud platí 40 procent).

Zákonodárci to zdůvodnili tak, že jedině vyšší ambice zaručí, že klimatická neutralita bude skutečně dosažena, kolem tohoto vysvětlení se ale svedla nejostřejší bitva. Část poslanců argumentovala, že ambiciózních je už 55 procent; místopředseda komise odpovědný za klima Frans Timmermans přinesl poslancům analýzu, která ukazuje, že 50–55procentní redukce postačí k neutralizaci zplodin a zároveň ji bude schopný zvládnout byznys. Levice a liberálové naopak v parlamentní diskusi poukazovali na environmentální organizace, které tvrdí, že i 60 procent je pro únik před klimatickou katastrofou málo; Unie by se podle nich měla shodnout na číslu 65.

Hlasování bylo těsné a ukázalo polarizaci v tématu: pro zákon s 60procentním cílem zvedlo ruku 352 poslanců, proti bylo 326.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].