Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Orbán je při chuti

Maďarská vláda se snaží zničit poslední nezávislé rádio

Pokud má maďarská vládní strana Fidesz v něčem dlouhodobě úspěch, je to nepochybně snaha o ovládnutí mediálního prostoru. Provládní média a vládní propaganda dnes tvoří přes osmdesát procent maďarského trhu. V červenci se dominance vládních médií ještě rozšířila – lidem z Fideszu se podařilo ovládnout Index, největší a nejvlivnější nezávislý zpravodajský server. Jak se ukazuje, nyní je na řadě poslední velká nezávislá rozhlasová stanice. Od příštího února přijde o svou budapešťskou frekvenci Klubrádió. Maďarské hlavní město tak ztratí jediné relevantní zpravodajské a publicistické rádio. Oznámila to maďarská rozhlasová rada. Klubrádió může o hodnotu 92,9 MHz soutěžit, ale vzhledem k tomu, že rozhlasová rada je ovládnutá Fideszem, je to víc než nejistá sázka.

Oficiálním důvodem jsou přestupky proti licenční dohodě. Podle rozhlasové rady jsou reklamy na Klubrádiu příliš hlasité, vytýká mu také, že vysílání není řádně označené podle doporučeného věku posluchačů. Klubrádió tvrdí, že drobné technické chyby udělalo (a v minulosti řádně zaplatilo všechny pokuty), rozhodně to ale nestačí na odebrání licence. Co se týče druhé výtky, stanice vysílá hlavně zpravodajství a publicistiku, podle jeho vedení není jasné, jak a proč nastavovat věková omezení.

Podezření, že rozhodnutí o odebrání licence je účelové a má vytlačit poslední velkou rozhlasovou stanici na internetové vysílání, se nelze vyhnout. Klubrádió se chce obrátit na soud. Co se týče přetlačování s vládou Viktora Orbána,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].