Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Angela Merkel českou prezidentkou?

Země, která dala světu TGM a Václava Havla, nemůže jen tak zrušit post hlavy státu. Pokusme se tedy o reparát

Projev Angely Merkel před evropskými poslanci na úvod nového předsednictví EU • Autor: AP
Projev Angely Merkel před evropskými poslanci na úvod nového předsednictví EU • Autor: AP
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Miloši Zemanovi můžeme být vděční za tři věci. Dokázal, že si nemáme hlavy státu idealizovat. Prokázal, že prezident nemusí dodržovat ústavu a ani zákony. A nade vši pochybnost potvrdil tušení, že tento úřad vlastně nepotřebujeme. Vždy na několik týdnů zmizí, pak se ukáže, aby někoho jmenoval, a je zase pryč. K tomu nepotřebujeme tak nákladný aparát.

Země, která dala světu Tomáše G. Masaryka a Václava Havla, ale nemůže jen tak zrušit post prezidenta. Ústavně by se to zařídilo snadno, ale symbolicky by to bylo selhání. Můžeme se tedy pokusit o reparát. Kdo by mohl vrátit lesk úřadu českého prezidenta? Jaká osobnost by mu opět propůjčila důstojnost a mezinárodní prestiž?

Doma budeme hledat těžko, tak proč nezkusit pátrat za hranicemi? Vždy se dá někomu udělit občanství a je hotovo. A teď pozor. Už za rok bude bez práce jedna z nejúspěšnějších světových političek za posledních padesát let – Angela Merkel. Německá kancléřka skončí ve funkci (je v ní už patnáct let) a nechce znovu kandidovat. Přitom je v nejlepších státnických letech, před pár týdny jí bylo pouhých šestašedesát let.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Proč by byla dobrou hlavou státu? Má zkušenosti, kontakty na světové lídry, umí jazyky, mluví slušně, ctí zákony i ústavu, zná historii, váží si spojenců. A má k nám vztah. Vyrůstala ve východním Německu, coby vědkyně chvíli pracovala v Praze. To se nám bude hodit, protože i když si to nechceme připustit, s jejím odchodem z čela německé vlády odejde velký přítel, tedy přítelkyně, Čechů a postkomunistických zemí. Mohla by nám pomoci udržet dobré vztahy s velkým sousedem, až ho zase povede nějaký odtažitý zápaďan. Žádný ze současných českých politiků nemá v Berlíně dobré kontakty, takže to potřebujeme víc než dost.

Vůbec nepochybuji o tom, že by ji Češi zvolili (žena, původem Němka, pomáhala uprchlíkům), ale mám obavu, že se jí do toho nebude chtít. Mohli bychom nicméně vyslat emisary, aby okusili terén a zjistili případné podmínky. Třeba by post vyjednavače vzal Rudolf Jindrák, kterého si Hrad a Moskva nedávno vybraly jako vyslance, jenž má zlepšovat česko-ruské vztahy. Když lze tak snadno vyhnat ze hřiště diplomacie českého ministra zahraničí, jsme očividně země nekonečných možností. Takže třeba to vyjde i s Angelou.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].