Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Plaťme dobře politiky

Čeští zákonodárci jsou dobře placení. Řadový poslanec či senátor si přijde měsíčně na devadesát tisíc korun, šéfové obou komor dokonce na bezmála čtvrt milionu. A je to dobře. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje snížení platů, aby se prý ukázala sounáležitost s občany. A to je špatně.

Výše platů českých politiků je věčné téma, dá se s ním dobře politicky pracovat, protože se zřejmě nenajde mnoho lidí, kteří by někomu přáli vysoký plat. Tím méně politikům. Jenže my potřebujeme dobře placené volené zástupce. Snižuje to riziko korupce – vzpomeňme na podivné zasílání obálek s penězi v někdejším poslaneckém klubu Věcí veřejných –, umožňuje jim to věnovat se výhradně politické práci a hlavně je to prostě zodpovědné a namáhavé zaměstnání. Jistě, máme značný počet špatných a lenivých politiků, za to však nemůže systém, ale jen a výhradně voliči.

Návrh na nižší platy je pouze hrou, protože politické strany – zejména ty u moci – si vždycky najdou nějakou cestu, jak peníze „domů“ poslat. A nemusí jít hned o korupci, stačí rozdat místa ve státní správě či státních firmách.

My nepotřebujeme politiky, kteří s námi budou soucítit tím, že si sníží platy. My potřebujeme politiky, kteří budou dobře vykonávat své povolání. A již úvaha, že se problémy země podaří vyřešit snížením mezd, naznačuje, že to povolání někteří až tak nezvládají. Nebo nás mají prostě jen za naivy, kteří skočí na tuto populistickou vějičku.

V době, kdy politickou scénu opanoval Andrej Babiš,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].