GRAFY_TEMA

K pěti hospodám v Plzni otevřel Luboš Kastner loni na podzim ještě jednu v centru Prahy. Co do počtu míst je jeho Červený jelen údajně největším restaurantem v hlavním městě. Velikostí, designem i polohou dává podnik najevo, že expanzi myslí hodně vážně, což mu v době koronaviru přineslo jednu nečekanou zkušenost.

„Jasně cítíme, jak současné dění vyplivlo hodně lidí na trh. Každý den se jich na práci chodí ptát třeba osm nebo deset,“ vypočítával Kastner v polovině minulého týdne.

Po vládním zákazu přijímat hosty nemá zájemcům o práci co nabídnout. Ale podle jejich počtu – a také podle náhlého zvýšení snaživosti personálu – usuzuje, že situace na trhu práce a v ekonomice se rázem kvůli koronaviru otočila vzhůru nohama.

„Tři roky nebyli lidi, brali jsme každého, kdo uměl dýchat a udělat krok. To je pryč. Lidi si ze dne na den začali práce vážit,“ soudí hospodský a svoji teorii podtrhuje příběhy o tom, jak se restaurace kolem už od začátku roku na nejistou sezonu připravují. Jak nejdřív propouštěly brigádníky, pak servírky nebo kuchaře ve zkušebních lhůtách a teď – vzhledem k vylidněné Praze – řeší, co dál.

Radikální změna chování, kdy nejen turisté, ale i většina Čechů sedí v obavách z infekce doma, bude mít na ekonomiku zatím stěží odhadnutelný, ale bezesporu negativní dopad. „Ekonomika“ sice vypadá jako abstraktní neosobní pojem, ale interakce mezi lidmi je pro většinu z nás základním zdrojem vydělávání peněz. Zůstanou-li lidé zavření doma delší dobu, zákonitě…

I_obalka_R12_oprava1
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R12_oprava1
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Jiří Nádoba

redaktor, fokus

nadoba_g6mmo
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 681

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte