Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Pokračování na Vltavě

Jaroslava Haladová se minulý týden stala novou šéfredaktorkou stanice Vltava. Vedení Českého rozhlasu se tak podařilo v rekordně krátké době získat náhradu za Petra Fischera, kterému se v prosinci rozhodlo neprodloužit smlouvu. Přestože nevíme, s čím přesně Haladová na své místo přichází (výběrové řízení bylo tajné a rozhlas neprozradil ani jména tří neúspěšných kandidátů, kteří se do něj přihlásili), pro veřejnoprávní médium je to dobrá zpráva.

Haladová funkci přebírá s třináctiletou zkušeností práce na Vltavě, pro niž připravovala pořady Čajovna nebo ArtCafé. Ihned se objevily hlasy, že vzhledem k událostem spojeným s Fischerovým odchodem není dobré pozici šéfredaktorky přijímat. Je to ale přesně naopak. Vltava je důležitá stanice, a jestli si vedení rozhlasu uvědomuje, že nemá redakci „ničit“ zásahem zvenku, je třeba to přivítat. A nezatěžovat redakci výčitkami, že chtějí pokračovat.

Šéfredaktorka Haladová to nebude mít snadné nejen kvůli atmosféře, která se kolem stanice vytvořila. Generální ředitel René Zavoral po Vltavě žádá, aby k sobě přilákala víc posluchačů a oblékla se do novějšího kabátu. Haladová přitom stanici přebírá ve chvíli, kdy se v podfinancované veřejnoprávní instituci loni propustilo přes sto lidí, aby mohl zbytek dostat přidáno. Budoucnost ukáže, jestli je právě tohle ta správná motivace pro změnu k lepšímu.

Český rozhlas navíc podobně jako Česká televize čelí sílícímu politickému tlaku a musí obtížně bojovat za svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].