Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

Co to tady smrdí?

64A_profimedia
Jen pro silné žaludky. (Muzeum nechutných jídel) • Autor: AFP, Profimedia

Nejprve přátelské doporučení – tento rozhovor číst až po jídle. Švédské Malmö, známé především díky seriálu Most, totiž vedle televizní slávy nyní přichystalo i kulinářskou raritu – před pár dny zde otevřelo Muzeum nechutných jídel. „S pojmem nechutné je ovšem nutné zacházet opatrně; co je někde delikatesa, jako třeba hnijící žralok nebo sýr prolezlý červy, je jinde naprosto nepřijatelné,“ říká ředitel muzea Andreas Ahrens.

Jaká tedy klasifikovat, co je a co není nechutné?

Přesné dělítko neexistuje, jde o velmi individuální záležitost, danou také kulturními zvyklostmi, zkrátka každý to bere jinak. Pokud nám ale mozek vysílá signál, že je něco nechutné, může to být i varování, že je pokrm například jedovatý.

Někdy jde o to, co konkrétně jíme – třeba morče nebo hmyz, s tím máme v Evropě problém, jindy o to naplnit heslo „čím víc smrdí, tím lépe“. Záleží také na tom, jak je pokrm připravený. Už jen ten výčet – co nejvíc zahnilé maso, ovčí sýr prolezlý červy, víno z mláďat myší – v mnohých vzbuzuje touhu po pytlíku na zvracení. Ostatně vstupenka do muzea splňuje právě tento požadovaný účel.

V muzeu vystavujete kolem osmdesátky nechutných pokrmů – ochutnal jste je?

Ochutnal, dokonce všechny, a má to následky. Třeba fermentované tofu, ke kterému jsem se ze začátku kvůli zápachu, přirovnávanému k nevyvezené popelnici nebo zahnívající ráně, nemohl ani přiblížit, jsem si nakonec oblíbil. Podobně…

I_obalka_R46
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R46
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte