Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Profimedia, Minden Pictures
Autor: Profimedia, Minden Pictures

Severní bílí nosorožci jsou na pokraji vyhynutí, ale jejich šance udržet se na planetě jsou o něco vyšší. Zoologická zahrada ve Dvoře Králové informovala, že podle nové studie má lidstvo k jejich záchraně dostatek genetického materiálu. Na planetě už jsou naživu jen dvě samice tohoto druhu, žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta. Vědci v červenci vyvinuli embryo nosorožce a umělé oplodnění tak stále zůstává reálnou možností.

Praha

Berlín a Kodaň ano, Airbnb ne

Nová pražská koalice sestavená z Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) ve středu představila svůj program na následující čtyři roky. Slibuje stavbu silničních okruhů a čtvrté linky metra, stavět se má i na opuštěných plochách v širším centru města, mezi další priority patří oprava bytového fondu a víc peněz učitelům. V dokumentu nová koalice uvádí, že Praha pod jejím vedením by měla „snést srovnání s Berlínem, Kodaní či Barcelonou“.

U západoevropských měst se také nové vedení inspiruje, co se regulací krátkodobých pronájmů skrz Airbnb týče. Má v plánu zvýšit poplatek za návštěvníka a noc, který by musel pronajímatel hradit, a jako krajní prostředek je ve hře i omezení počtu dní v roce, kdy by mohli majitelé své byty takto nabízet – Piráti mluví o limitu šedesáti dnů.

Senát

Předseda stále není

Senátní kluby se zatím nedohodly na tom, kdo bude příští hlavou horní komory tuzemského parlamentu. V Senátu platí pravidlo, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].