0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura28. 4. 20182 minuty

Srdcový král

Hanna Krall

Hanna Krall: Srdcový král

Matka polské reportáže Hanna Krall píše útlé a přesné knihy. Jiný není ani Srdcový král – a právě to vadilo jeho hlavní aktérce Izoldě, jež díky lásce přežila holokaust. Když v osmdesátých letech autorce svůj příběh v Izraeli svěřovala, doufala v tlustou knihu, jež by se vyjímala „ve velkém americkém bytě“, a hlavně v americkém filmu. Dostala ale malý román. Osmnáct let se přely, nakonec ji Krall požádala, aby mohla napsat její příběh znovu a po svém. Izolda souhlasila a v roce 2006 vyšel Srdcový král, jenž je nyní k dispozici i česky.

Polskou Židovku zastihne válka zamilovanou. Do modrookého blondýna, na němž nejde poznat, že je Žid. A o to jde: aby je nikdo nepoznal a novomanželé přežili. Izolda se tak odbarví, změní hlas i jméno, naučí se otčenáš. A mezitím zařídí, vymění, vyběhá, prodá, vymluví…  protože Šajka odvezli do Osvětimi a ona se rozhodla jej odtud dostat. Láska ji drží v pohybu,  jenž jako by znemožňoval, aby ji nacisté zaměřili. Utíká smrti a nepřestává věřit, že on je naživu. Je, ale tolik o ni nestojí (jak se dozví po válce). Když se pak opět setkají, zůstává pocit všech přeživších: proč zrovna oni. Ke kterému on přidá, proč zrovna ona. Proč ne jeho sestry, matka, otec? Přesto spolu ještě mnoho let zůstanou.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Krall řadí pečlivě vybrané detaily do textu bez komentáře i metafor. Když popisuje pohodu poté, co se Izoldě podaří dostat do Vídně, máme skoro pocit, že není válka. Dokud číšník v kavárně nevytáhne nůžtičky na přídělové lístky.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc