Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…, Společnost

Dopis z Londýna

Láska a rasa

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Zpráva, že se princ Harry zasnoubil, obletěla v listopadu během několika minut celý svět. Největší novinkou nebylo ani tak to, že se třiatřicetiletý princ konečně rozhodl „zavázat uzel“, jak říkají Britové, ale zejména osobnost snoubenky, americké herečky Meghan Markle. Většina poddaných zprávu s radostí uvítala, ale našli se i kritici. Kupodivu hlavní výhradou nebylo, že Meghan nemá britské občanství a je rozvedená, ale její etnický původ – má bílého otce a afroamerickou matku. Princova snoubenka bude historicky první míšenka v královské rodině.

Smíšené svazky nejsou v Británii neobvyklé. Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 žije v etnicky nesourodém svazku každý desátý člověk, který uvedl, že má partnera! Nemluvě o tom, že počet lidí, kteří sami sebe definovali jako míšence, se během deseti let zdvojnásobil z 600 tisíc na 1,2 milionu, což je nárůst z jednoho procenta na dvě, a je jasné, že toto číslo do budoucna jen poroste.

O to víc překvapuje, kolik rasistických poznámek se na adresu Meghan Markle objevilo. „Myslím, že s ní budou problémy (…), s jejím původem a postoji,“ prohlásila v reality show Celebrity Big Brother bývalá poslankyně Konzervativní strany Ann Widdecombe. Podobné komentáře se vyrojily, už když Kensingtonský palác o rok dříve oficiálně představil Harryho přítelkyni a v bezprecedentním prohlášení pak odsoudil „vlnu urážek a obtěžování“, jimž Meghan musí kvůli tomuto vztahu čelit.

Princ Harry patří jako bílý Brit k etnické skupině se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].