Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Baron versus stát

Hlídač férových kampaní začal vyšetřovat první hříšníky

Jen necelý měsíc zbývá do podzimních voleb a úřad pro kontrolu stranického utrácení zahájil řízení s hříšníky, kteří údajně nedodrželi pravidla férové kampaně. Po pomalém rozjezdu tak nový kontrolor začíná plnit svou roli – a hned se objevují hlasy volající po jeho zrušení.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí se v posledních dnech zabýval knihou Žlutý baron od novinářů Deníku referendum Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky, z nichž posledně jmenovaný je zároveň členem ČSSD. Úředníkům se nelíbí turné, jež za účelem propagace své knihy autoři uspořádali. Od května do konce července se objevili ve skoro sedmdesáti českých městech, kvůli organizaci výjezdů založili spolek Svoboda projevu a své besedy poutali plakáty a inzeráty v lokálních denících.

Knihu, která je plná reportáží o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a jeho firmách, tedy propagovali v době vrcholícího předvolebního boje, proto se podle úřadu může jednat o tzv. kampaň třetích osob. „Jejich činnost zčásti spadá do novinářské práce, i tak ale může naplňovat znaky volební kampaně. Nikdo neříká, že nemohou vydávat knihy nebo debatovat ve městech. Jen se musí na základě zákona v době volební kampaně registrovat u našeho úřadu. Více to zatím nemohu komentovat,“ sděluje člen úřadu Jan Outlý s tím, že tato registrace je nutná, ať už se spolek chystá nějakou stranu agitačně podporovat, nebo naopak tupit.

Jakub Patočka řízení označil za šikanu a vyzval ke zrušení úřadu. „I kdybychom o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].