Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Polemika předsedy ODS s Markem Švehlou

Respekt 35/2017

Polemika mezi pány Fialou a Švehlou je zajímavá tím, že prvně jmenovaný se zaštiťuje zněním volebního programu (podpora členství v EU), zatímco druhý vychází z chování strany a jejích představitelů. Schválně, co bylo pro vývoj země relevantnější a více odpovídající skutečnosti – volební program KSČ v roce 1946 plný hezkých slov, nebo okřídlená věta Gottwalda o „kroucení krků“? Ostatně před rokem 1989 byly takzvaně zaručeny svobody projevu, shromažďování atd., ale realita (skutečné chování strany/státu) byla zcela jinde. Pan Švehla to vidí dobře. A správně poukazuje na to, že i když snad nynější předseda může být více „evropsky“ nakloněn než jiní v ODS, slovo bude mít jen do doby, než jej vymění. A pokud by byl nahrazen např. „vycházející hvězdou“ v podobě p. Klause mladšího, tak se zásady volebního programu vypaří cobydup.

Pavel Musil

Minecraft místo občanky

Respekt 35/2017

Speciálně v IT platí, že je někdy vhodné při řešení problému počkat, prodiskutovat problém s kolegy, dostudovat problematiku, se kterou jsme se ještě nesetkali, a pak se k řešení problému vrátit. Taky nás může něco úžasného napadnout právě při luxování. Stále platí, že štěstí přeje připraveným, proto je škoda, že základy IT nepatří k povinným předmětům už od prvního stupně, i když se programováním každý živit nebude. Podobné to je bohužel i s angličtinou, kterou by měl umět každý. Jen mě nenapadá, jak tyto věci prosadit, když naši politici stále řeší, jestli patříme na Západ, nebo na Východ.

Jitka Sengerová

Anketa

Respekt 35/2017

Souhlasím s Lucií Wittlichovou. Památníky máme opečovávat, protože slouží k nezapomínání a povzbuzují k přemýšlení.

Přimlouvám se za řešení, které jsem viděla na v rakouském poutním místě Mariazell. Je tam sousoší pátera s mladým mužem z první třetiny 20. století. Kněz mládež vychovával ke křesťanským ctnostem – což je uvedeno na tabuli ve spodní části památníku. Na soklu z boční strany je nově přidaná tabule, konstatující, že dotyčný páter hlásal některé zásady, které se neshodují se současným učením katolické církve, jež se od něj tímto distancuje.

Myslím, že takovýmto diplomatickým a „osvětovým“ způsobem se dosáhne více než zničením hodnotného výtvarného díla.

Alena Bugárová

Upřesnění a oprava

Projekt Muži činu (v textu Soumrak spermií, Respekt 34), který nabízí on-line objednání a zprostředkování vyšetření spermatu, je neziskový. Farmaceutická firma Merck jej neobjednala, pouze jej sponzorsky podpořila.

V textu Češi jdou do voleb (Respekt 36) jsme uvedli, že politolog Masarykovy univerzity Vlastimil Havlík studii o evropských postojích stran provedl s kolegy Vítem Hlouškem a Petrem Kaniokem. Spoluautorem studie však byl Vratislav Havlík.

Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].