Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy, Redakce

Když hvězdy mluví

Respekt 26–27/2017

Tento text reaguje na kritickou poznámku Karolíny Vránkové, že se mezi sponzory konference reSITE objevil Andrej Babiš.

reSITE vytváří platformu, kde jsou slyšet inovativní myšlenky a názoroví lídři z veřejného, soukromého a občanského sektoru, abychom společně pozitivně ovlivňovali prostředí měst. Do Prahy jsme přivezli nejvýznamnější jména současné architektury a městského rozvoje srovnatelná s tím, kdyby se na jednom pódiu vystřídali U2, Coldplay, The National a Adele – pokud bychom byli hudební festival. A to vyžaduje velkou dávku odevzdanosti programu, obsahu a náročný fundraising.

V místním kulturním a ekonomickém kontextu je pro oponenty velice jednoduché zpochybňovat hodnotu reSITE, pakliže se jim nelíbí dva z asi 80 našich sponzorů a podporovatelů. Chápu to, ale nesympatizuju s takovým postojem. Daleko raději bych viděl, že otevírají debatu nad tím, proč a jak je náročné procházet procesy grantových žádostí u města a ministerstev pro organizaci jako reSITE, která stojí mimo kategorie a působí napříč obory.

Letos jsme se ucházeli o desítky grantů. Typicky se nám povede získat mezi 10 a 50 procenty požadované částky. Veřejný a občanský sektor žije v případě reSITE v mylném domnění, že nepotřebuje finance. Potřebuje, a říkám to jako někdo, kdo investoval své vlastní nemalé prostředky a čtyři roky času na dobrovolnické bázi.

Některé z těch kritických hlasů mají za to, že bychom měli snížit kvalitu a rozsah akce, aby nestála tolik peněz. Vzdát se předem? To neuděláme. Nebudeme couvat od své představy o nejlepším rozsahu, kvalitě a formátu jen proto, že je to náročné. A když se k nám obrátí zády veřejný sektor, nezbývá než hledat finance na poslední chvíli v privátních vodách.

Stejně jako každý rok jsme pozvali premiéra Sobotku a desítky dalších ministrů a politiků napříč spektrem, českých i evropských, vedle zástupců soukromého sektoru. Tento časopis otiskl na obálce předminulého čísla muže, kterého nám vyčítá jako sponzora, jakého jsme neměli akceptovat. Přitom mu dává daleko větší prostor a dosah, než pódium reSITE může poskytnout. Když ale v trafice to jde dobře na odbyt…

Martin Barry, zakladatel a předseda spolku reSITE

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].