Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Když se volič zamyslí

Může Česko potkat takové překvapení jako volby v Británii?

Andrej Babiš, sněm ANO  • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš, sněm ANO • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Fotbalový expert Gary Lineker napsal na Twitteru, že britská premiérka Theresa May se stává výherkyní soutěže o nejhorší vlastní gól sezony. Odkazoval tak na fakt, že May vypsala předčasné volby, protože jí průzkumy veřejného mínění ukazovaly jasné vítězství, aby nakonec přišla o většinu v parlamentu. Z toho plyne poučení: dělat závěry z momentálních nálad veřejnosti není nejlepší strategie.

Pokud si myslíte, že se průzkumy mýlily, tak to tak není. Společnost YouGov zveřejnila týden před hlasováním preference, které téměř na setinu seděly s konečnými výsledky. Byla to veřejnost, kdo změnil názor, a důvodů je hned několik.

Zaprvé, když se oznámí termín voleb, lidé přestávají nabízet hypotetické odpovědi a soustředí se víc na svou volbu. Zadruhé, když politický lídr začne zmatkovat a měnit názory tak jako současná premiérka, pomáhá to konkurenci. Zatřetí, do každých voleb může promluvit nějaký nečekaný faktor, tak jako nyní v Británii mladí lidé. Podle sociologů stoupla jejich účast oproti posledním volbám ze 40 na 72 procent.

Může potkat takové překvapení i Česko? Ohrozí někdo zatím jasně se rýsující vítězství ANO? Může i nemusí. To není alibistická odpověď, na rozdíl od Británie čeští voliči znají termín voleb dlouhodobě a změna v jejich preferencích se neukazuje. Zároveň ale platí, že podle sociologů se čím dál více Čechů rozhoduje až v den voleb, takže je těžké předvídat. A mladé lidi, i kdyby se hodně aktivizovali, nelze snadno přiřadit k jednomu politickému uskupení.

Británie, stejně jako Německo či Francie, ale znovu potvrzuje jeden univerzální fakt. Nejhorší je neustálé měnění taktiky, názorů či sázka na lavírování. To je ostatně největší chyba české ČSSD, která chce jednou liberální voliče, a za chvíli ohlašuje chuť vládnout s komunisty, někdy plánuje být lídrem proevropských sil v zemi, aby za chvíli vyhlásila Unii téměř válku, atd.

Pět měsíců do voleb je ale dlouhá doba. Stačí větší chyba, aféra nebo nečekaná událost a všechno může být jinak.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2017 pod titulkem Když se volič zamyslí