Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Téma

Návrat agenta Coopera

David Lynch oživil městečko Twin Peaks a opět testuje diváka i hranice seriálu

Uvidíme se za pětadvacet let. • Autor: Suzanne Tenner/SHOWTIME
Uvidíme se za pětadvacet let. • Autor: Suzanne Tenner/SHOWTIME

Psychedelická titulková sekvence s rozvlněnými rudými závěsy a roztočenou červeno-bílou kubismem ovlivněnou podlahou způsobuje až fyzickou závrať. Slavný fiktivní agent FBI Dale Cooper znovu sedí v izolované místnosti a opět naslouchá kryptickým zprávám z úst podivného chlapíka. Už brzy se má setkat s plavovlasou Laurou Palmer, která mu zajíkavou řečí typickou pro paranormální rovinu svého příběhu prozradí, že je „mrtvá, ale přesto žije“. A zopakuje větu, jež poprvé zazněla už v roce 1991: že se znovu setkají za pětadvacet let. Což se taky stalo.

Pokračování slavné americké televizní série Twin Peaks autorské dvojice David Lynch a Mark Frost, které od minulého týdne vysílá stanice Showtime a jehož první čtyři epizody jsou v Česku k vidění na HBO GO, vzbuzuje velká očekávání. Může změnit televizi, tak jak se jí to povedlo při prvním uvedení? Nebo může jen ublížit původnímu seriálu, který se stal kultem i proto, že zazářil a rychle shořel jako show, která v mnoha směrech předběhla svou dobu? Po několika úvodních epizodách ze slíbených osmnácti je jasné jedno. Původní Městečko Twin Peaks a současnou řadu pojí navzdory vší nevyhnutelné rozdílnosti jedna zásadní – a zajímavá – otázka. Na co se to vlastně díváme?

Tohle musíte vidět

Americká televize do té doby nic podobného nezažila. A už vůbec ne v hlavním vysílacím čase. Publikum bylo tehdy zvyklé na standardní kriminálky. Ale seriál o záhadné a brutální vraždě Laury Palmer, středoškolačky z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].