Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Chcete lepší kotvu k Západu? Hlaste se o ni

Debatu o euru zatím ovládají snílci suverenity a ekonomičtí fachidioti

Není mnoho otázek, kde Česko projevuje tak velkou nerozhodnost jako jestli vyměnit korunu za euro. Zastánci eura přitom tahají za kratší provaz, zřetelně i vlastní vinou.

Vidět je to na dalším kole debaty, jež se rozproudila po nedávném uvolnění kurzu koruny. Zapojil se do ní i jeden z klíčových hlasů – guvernér České národní banky Jiří Rusnok. V rozhovoru na stránkách Hospodářských novin se označil za příznivce společné měny, zároveň ale odmítl, že by ji Česko mělo v dohledné době přijímat. „Stěhovat se do domu, který vyhořel a ještě není úplně zrekonstruován, není úplně nejlepší nápad,“ prohlásil v narážce na nedávnou krizi kolem Řecka. Guvernér dokonce odmítl, že by šlo o nějak důležitou věc. Členství v eurozóně je podle něj jen „detailní, technická věc“.

Tady ale něco nesedí. Pokud je přijetí eura jen technikálie, proč na jejím odmítnutí vystavěl svoji politiku bývalý prezident Klaus, zatímco jeho syn, momentálně jeden z nejtalentovanějších nových politiků, říká, že bude lepší o třetinu zchudnout, hlavně když celou EU i s eurem odmítneme? Proč kvůli pouhé technikálii riskuje ODS svojí zatvrzelostí proti euru přízeň svých evropsky smýšlejících voličů?

Odpověď je celkem jednoduchá – přijetí eura je mnohem víc než technikálie. Odpůrci vstupu do eurozóny to neúnavně říkají, zastánci výrazně méně, navíc používají hlavně ekonomické důvody pro euro – prospěch exportérů, ekonomická provázanost s Německem, lákání zahraničních investic apod. Jenže ekonomické argumenty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].