0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře10. 12. 20165 minut

Forejt, lži a video

Pokud budeme platit za kompromitující nahrávky, vzniknou další

Život bývá někdy plný překvapení. Jindřich Forejt stál 25. října na hradní tiskové konferenci a z pozice autority prezidentské kanceláře mistroval osvětimského vězně Jiřího Bradyho. Šlo o známý spor o státní vyznamenání a Forejt se dostavil, aby dodal váhu slovům Zemanova mluvčího Ovčáčka. Vedle vyhlášeného mluvky tehdy vrchní hradní ceremoniář Forejt vypadal jako ztělesnění vážnosti a serióznosti.

Střih, jsme o šest týdnů dál. Před sebou máme zcela jiný obrázek. Jindřich Forejt je tajně natočený na video jako uživatel drog a sexuálních služeb pochybného rázu, jako by nešlo o jednu a tu samou osobu. Jenže i státní funkcionáři v nažehlených oblecích mají svá tajemství a nikdy nemůžeme vědět, co se za fasádou důležitosti skrývá. Je ale tohle to hlavní poučení z Forejtova případu, který minulý týden pohnul Českem? To stěží.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Nechtějí říct proč

Celá historka (podrobně ji popisujeme na str. 22) vypadá jako ze špatného filmu. Dlouholetý oceňovaný strážce prezidentských ceremoniálních pravidel a programu několika prezidentů nedokáže uhlídat svůj vlastní program a pustí se do obchodů s neznámými lidmi z kriminálního polosvěta. Strážce hradních pravidel navíc nectí základní pravidla každého byznysu, že za služby i zboží se platí, a poštve si proti sobě svého drogového dealera. Nechá se natočit při vrcholně kompromitujících scénách. Když se vše provalí, je vyhozen z práce a vrcholně zostuzen. Začíná přicházet o bezpečnostní prověrku a velvyslanecký post ve…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc