Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Konec vlivné žalobkyně

Jana Hercegová čelila různým podezřením, nakonec zřejmě neustála permanentní tlak

Příliš mnoho otazníků. (Jana Hercegová) • Autor: Matěj Stránský
Příliš mnoho otazníků. (Jana Hercegová) • Autor: Matěj Stránský

Exponované místo městské státní zástupkyně v Praze je od pátku volné. Jeho dlouholetá šéfka Jana Hercegová rezignovala na funkci a jako důvod uvedla, že po devítileté službě v čele instituce cítí potřebu personální obměny. Pod povrchem oficiálního vysvětlení je několikaletý tlak vedení státního zastupitelství, které usilovalo o její konec. Když se v lednu 2011 stal nejvyšším státním zástupcem Pavel Zeman, jako svoji prioritu uvedl potřebu státní zastupitelství odpolitizovat a rozjet vyšetřování velkých případů spojených s vlivnými podnikateli a politiky.

V kuloárech se od začátku netajil tím, že za jednu z těch, kteří to do té doby znemožňovali, považuje právě Hercegovou. Návladní, jež měla mezi svými kolegy pověst inteligentní a ambiciózní ženy, na jejímž úřadě se shromažďovala řada kauz spojených právě s politickou mocí – logicky, protože k většině z nich dochází v Praze. Problém z pohledu Zemana byl, že řada z nich vyzněla do ztracena, aniž by byli nalezeni viníci možné korupce či pletich.

Drobila nechte

Hercegová v minulosti čelila několika podezřením, že maří vyšetřování důležitých kauz. Šlo o dobu, kdy státní zastupitelství ovládali dnes nechvalně známí žalobci Vlastimil Rampula a Libor Grygárek, který je teď policií obviněn ze zneužití pravomoci: údajně nenechal prověřit informace o praní špinavých peněz lobbistou Romanem Janouškem a policie je přesvědčena, že proto, aby se zločin nikdy nemohl objasnit. Hercegová čelila podobným otazníkům. Respekt…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].