Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Písničky na pojišťovnu

Tvůrci nových aplikací objevují nečekanou léčivou sílu hudby

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

George prodělal mrtvici, po níž se jen velmi těžce pohyboval. Po třech týdnech klasické terapie se dostavily první úspěchy, kdy se za pomoci hole dokázal postavit na vlastní nohy a opatrně se šoural nemocniční chodbou.

Co se však odehrálo v následujících chvílích, působilo takřka jako zázrak. Terapeut Brian Harris bere do ruky akustickou kytaru a za pomoci jednoduchých akordů se mu daří přenést rytmus hry do rytmu Georgeovy chůze. Se zrychlující se hrou pak George přidává do kroku a za jedinou hodinu už dokáže jít sám, bez hole.

Tolik ukázka Harrisovy neurologické muzikoterapie, s níž slaví úspěchy u pacientů po mrtvici – nejen při opětovném nabývání hybnosti, ale také při stimulaci řečových center. Hudba má blahodárný účinek na obojí. A je to právě hudba, která může změnit pojetí zdravotní péče.

Přemýšlí jako terapeut

Nálodotvorné, relaxační i motivační schopnosti hudby jsou známy od nepaměti. Streamovací služba Spotify poskytuje jak playlisty písní k joggování, tak miliony seznamů pro boj s nespavostí. V poslední době jde ale vývoj dál: za hranici civilizačních chorob do oblastí, kde se hudba potkává s medicínou.

S rozvojem technologií se objevuje čím dál více společností, které zkoumají účinky hudby na oblasti mozku, jež nesouvisí s pocity libosti při poslechu, ale působí příznivě na pohyb, řeč či paměť. Co Brian Harris započal s kytarou v ruce a nabízel vybraným pacientům, měly by k širší veřejnosti dostat hudební aplikace, které vyvíjí jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].