Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kellnerova stopa v ráji

Respekt 19/2016

Nemohu bohužel komentovat celý článek, neboť platí, že v archivech PPF nemáme ke společnosti jménem Cadogan Telecommunications žádné dokumenty. Co však mohu, je vyjádřit se ke spekulaci o tom, zda byla půjčka (Cadogan Telecommunications) někdy splacena. Předně mě mrzí a ohrazuji se proti tomu, že moji odpověď na Cadogan (v průběhu psaní textu – pozn. red.) autor vztáhl i na otázku splacení úvěru. V článku jinak správně uvádí, že „v roce 2000 do hry kolem miliardové půjčky vstoupila společnost ČP Finanční služby, která patřila České pojišťovně a dluh od Cadoganu převzala“. ČP Finanční služby byla součástí České pojišťovny i v době, kdy tato byla součástí skupiny PPF, a to je historie, ke které už samozřejmě doklady v archivech PPF máme. Sděluji vám proto, že z dokumentace ČP Finanční služby, jež byla součástí České pojišťovny, vyplývá, že úvěr u IPB byl řádně splacen před koncem roku 1999. K žádné škodě či vytunelování firmy tedy nedošlo.

Zuzana Migdalová,

tisková mluvčí skupiny PPF

Anketa

Respekt 20/2016

S mými katolickými studenty jsme si posteskli, že se papež František nedočká zastání ani u církevních autorit, jejichž myšlení je nám blízké. Opatrně se schovaly za žádoucí pluralitu názorů, za rozšafný, případně šprýmovný tón.

Anketa navazuje na rozhovor s Dominikem Dukou v Lidových novinách ze 7. 5., v němž kardinál Františkovi vyčítá, že dělá „prázdná gesta“. Mám za to, že dělat gesta je přímo papežův úkol. Aby nebyla prázdná, to by měl rozdávat běžencům na Lesbu PET lahve?

Hana Librová, Brno

Mezi námi běžci

Respekt 20/2016

Běhám 27 let a ve věku 42 let jsem se konečně odhodlala zkusit uběhnout maraton. Věnuji se závodně i dalšímu sportu „na hranici“ zimní plavání – otevřená voda, teplota pod 4 °C). Přesto, že můj čas 5 hodin 17 minut není žádný zázrak, nemohu říci, že by šlo (cituji) „o něco mezi rychlou chůzí a plouživým klusem“. Rychlochůze přišla po 33 km, přesně tehdy, kdy je krize obvykle na vrcholu. Do cíle jsem přesto doběhla – na 5193. místě, z žen 985. Každý máme jiné fyzické predispozice a i přes poctivý trénink každého účastníka, 42 km je opravdu vydřených bez ohledu na rychlost. A spojuje nás přesně ten pocit sounáležitosti a energie davu, který „to má stejně“.

Magdalena Chodorová

OPRAVA

V posledním Respektu v článku Kalvodova finta jsme chybně napsali, že advokát chce mimo jiné žalovat kvůli bránění protičínským protestům ministerstvo spravedlnosti. Správně mělo být ministerstvo vnitra. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].