Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Policie ve službách Číny

Respekt 14/2016

Děkuji za text. Je stále nutnější zdůrazňovat, že jsme svědky zcela cílené snahy vyvázat Česko z jeho demokratické a prozápadní orientace. K tomu má pak přispět i šikana občanů policií a agresivní a vulgární napadání těch, kdo se proti takovéto snaze ve vší slušnosti kriticky vymezí. Záměr je přitom nepochybný: zastrašit nebo alespoň znechutit veřejnost do té míry, že už bude jen pasivně akceptovat běh věcí příštích a s ním i další „utahování šroubů“. Nic by nebylo větší chybou – příští parlamentní a prezidentské volby mohou mít v dnešním znejistělém světě pro směřování naší země na dlouhá léta neméně zásadní dopad než osudové volby v roce 1946.

Milan Kundera napsal, že v roce 1968 se „generace roku 1948“ pokusila dostihnout a napravit svůj tehdejší čin. „Generace roku 1989“ by teď měla alespoň načas opustit báječný svět svých „privátních zájmů“ a vrátit se k veřejné angažovanosti.

Skandální věty hlavy státu přednesené navíc v kontextu návštěvy komunistického diktátora o tom, že jsme se osvobodili od nadvlády EU a USA, jsou jen velikým políčkem do tváře této generace a celého jejího snažení. Jsou bez jakéhokoli patosu hozenou rukavicí, kterou je třeba se vší vážností zvednout – cokoli jiného by totiž mohla být osudová chyba.

Radim Seltenreich

Až naprší a neuschne

Respekt 13/2016

Mám rodinný dům se zahradou a problémem mít, či nemít sud jsem se zabýval. Výsledek je dost jednoznačný: sud je k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].