Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nekončíme. Začínáme

Váš telefon je v bezpečí. Ale brzy nebude.

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Firma Apple vyhrála svůj boj s americkými úřady a nemusí jim pomoci s odemknutím teroristova telefonu. Ač FBI tvrdila, že se k datům v iPhonu Syeda Farooka, střelce ze San Bernardina, bez její asistence nedostane, paralelně hledala své cesty, až jednu našla. Pravděpodobně tu, kterou jí bezpečnostní experti doporučovali od začátku celé kauzy, velmi komplikovanou a nejistou. Soudní požadavek na spolupráci firmy tak FBI po šesti týdnech stáhla.

To je v podstatě jedno, jedna bitva skončila, dlouhá válka začíná. Vyšetřovatelům od počátku nešlo o přístup k jednomu konkrétnímu telefonu. Chtěli po Applu software, s nímž by se v budoucnu snadno dostali do všech přístrojů. Tentokrát se mluví o iPhonech, protože takový telefon Farook měl. Je otázka času, kdy se obdobný případ bude týkat rozšířenějších telefonů se systémem Android od Googlu. Tam je věc komplikovanější, ale v mnoha případech jsou chráněné stejně dobře jako iPhony. Google se dušuje, že by se bránil stejně jako Apple.

Argumenty kriminalistů jsou zřejmé: telefony mohou ukrývat cenná data o zločincích a jejich sítích, proto je pro ně rychlý přístup k nim důležitý. Elektronická data nejsou dnes tak snadno dostupná, jak byste si mohli myslet: šifrování běžných aplikací a přístrojů postupuje vekou rychlostí a je velkou překážkou i pro mocnou FBI. Jenže dát do rukou policii paklíč ke všem telefonům je velmi nebezpečné. Málokterý stát by odolal pokušení zneužívat jej proti svým občanům. Může se také dostat do rukou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].