Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Mysli jako freak

Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner

Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner: Mysli jako freak • Autor: Paseka
Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner: Mysli jako freak • Autor: Paseka
Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner: Mysli jako freak • Autor: Paseka
Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner: Mysli jako freak • Autor: Paseka

Autoři bestsellerů FreakonomicsSuperfreakonomics jsou variací oblíbeného žánru pop ekonomie. V jejich pojetí se nejedná o popularizaci velkých teorií, naopak o aplikaci ekonomie v každodenním životě. Mnohdy ale nejde ani tak o ekonomii jako spíše o kritický přístup ke zdánlivě banálním tématům. Steven D. Levitt a Stephen J. Dubner nabízejí sérii šťouchanců, že ani ony zdánlivé maličkosti nejsou samozřejmé. Boří „malé“ mýty a hledají stejně malá a nečekaná řešení.

Po vydání zmíněných hitů se jim prý množily nejrůznější dotazy: Má smysl dokončit univerzitu? Měl bych změnit zaměstnání? A tak se rozhodli, že místo hledání jednotlivých odpovědí napíší manuál, jak se naučit myslet jako oni. Tedy jako freak – netradičně, originálně a inovativně, ať to znamená cokoli. Tohle ovšem dokáže naučit málokdo a zcela jistě to nebude jejich kniha Mysli jako freak. Ostatně sami při psaní kreativitou nehýřili. Z velké části zrecyklovali oblíbené příklady z předchozích titulů a rozsekali je do kapitol, kterým dali vzletné názvy „Myslete jako dítě“ nebo „Jak přesvědčit lidi, kteří se nechtějí nechat přesvědčit“. Pak bohužel často následují jen rady jako z laciné psychologické příručky, třeba „připusťte sílu oponentových argumentů“.

Nicméně kdo nečetl třeba Myšlení rychlé a pomalé od Daniela Kahnemana, kde nositel Nobelovy ceny za ekonomii ukazuje zkratky naší mysli, neudělá chybu, když po knize sáhne. Kapitoly o tom „jak přistupovat ke zdánlivě zřejmým věcem z netradičních stran“ jsou krátké a rychlé; často s pokusy o humor. Uváděné příklady nejsou složité (pokud chcete vyhrát soutěž v pojídání párků v rohlíku, jezte párky a rohlíky zvlášť) a jsou vykládány tak doslovně, že je lze číst i v přeplněné MHD nebo s chřipkou v posteli. Nakonec naučit se užívat odpověď „nevím“, když nevíte, a pochopit, že klíčem k řešení mnoha problémů je správně položená otázka, není málo. Stejně jako poučka: Když si nevíte rady s velkým problémem, zkuste ho rozebrat na malé. Pokud však čekáte víc, jste u freaků na špatné adrese.

Autor je sociolog.

Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner: Mysli jako freak
Paseka, 264 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2015 pod titulkem Jak být freakem snadno a rychle