Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Operace Rath. Pohled do zákulisí policejního vyšetřování

Radek Kedroň

Radek kedroň: Operace
Rath. Pohled do zákulisí
policejního vyšetřování
Radek kedroň: Operace Rath. Pohled do zákulisí policejního vyšetřování

Žánr investigativních novinářských knih byl u nás dosud spíš popelkou. V minulosti se na tohle pole pouštělo jen několik žurnalistů, nejčastěji bývalý reportér MF DNES Jaroslav Kmenta, který sepsal trilogii nekorunovaného vůdce podsvětí kmotra Františka Mrázka a přinesl pohled do zákulisí politika Víta Bárty. O generaci mladší autoři se zatím drželi v pozadí, až jako první vystoupil novinář Radek Kedroň ze serveru Lidovky.cz. Soustředil se na jeden z nejsledovanějších případů posledních let, úplatkářskou aféru středočeského exhejtmana Davida Ratha, jíž se pravidelně věnoval v domovském médiu, a kniha je tak logickým vyústěním jeho práce.

Nejde však jen o shrnutí toho, co už publikoval. Autor postupně vyzpovídal všechny klíčové figury, shromáždil nová zjištění a přináší objevný vhled do „republiky Rath“ – světa, v němž si jeden z nejvyšších představitelů ČSSD proměnil veřejnou službu v soukromý byznys, který mu měl generovat stálé příjmy a udržovat ho dlouhodobě u moci. Kniha je rozdělena do kratších, na sebe navazujících kapitol mapujících dění v klíčových  dnech případu,  jeho časovou osu i přetisky důležitých dokumentů. Dá se číst jako poutavá detektivka i záznam doby - a není objevná jen v tom, že podrobně popisuje mechanismus, jak to David Rath se svými blízkými dělal.

Čtenáři především odhaluje nové aktéry, bez nichž by nebyl dopaden. Až dosud se mělo za to, že zásadní roli sehrála dnešní vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která případ na severu Čech odstartovala. Pravda je to jen do jisté míry. Kedroň upozorňuje na zásadní roli detektivů Jany Šebkové a Pavla Ševcovicea a nabízí i poutavé dialogy mezi dvojicí a Rathem. „Hodila jste šutrák do rybníka a trefila jednoho sumce. Ale hejno se vám rozprchlo. Tak k čemu to bylo?“ říká Rath Šebkové v době, když už byl zatčený. „To hejno je slabší. A také slušní lidé na břehu tleskají,“ odpovídá mu policistka.

Radek Kedroň: Operace Rath. Pohled do zákulisí policejního vyšetřování

Vyšehrad, 263 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].