Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Trump a srážka republikánů

Postoje voličů republikánů se mění a s nimi se změní i strana

Dnes se má běžně za to, že Donald Trump má nejlepší chvíle již za sebou a že jeho preference v průzkumech začnou brzy klesat. Možná. Trump se ale stal symbolem něčeho zásadního v Republikánské straně –  propasti mezi lídry a voliči. I když Trump zmizí ze scény, propast zůstane.

Trumpova kampaň stála ze začátku z velké části na jeho osobnosti. Pokud jde o program, měl připravenou zásobu postojů, které do sebe příliš nezapadaly. Zdá se však, že časem, jako každý dobrý obchodník, přečetl své zákazníky – republikánské voliče – a rozhodl se, že jim nabídne, co žádají. A oni žádají něco jiného, než co nabízejí republikánští lídři.

Michael Lind v pronikavém eseji pro server Politico.com tvrdí, že Republikánská strana vybudovala ideologii na třech pilířích: ekonomickém konzervatismu, tradičních sociálních hodnotách a jestřábí zahraniční politice. Problém je, že stoupenci strany přestali důvěřovat její tradiční ideologii ve všech zmíněných bodech.

Důchody a ideologie

Republikány skutečně sjednocuje přesvědčení, že stát je špatný a příliš rozbujelý a že rozpočtové výdaje se vymkly kontrole. Zásadně snížit dluh a deficit je ale možné pouze dvěma způsoby, buď zvyšováním daní, nebo škrty v důchodovém a zdravotním zabezpečení. Protože první možnost je pro republikány tabu (ve skutečnosti žádají daňové „škrty“), nabízí většina kandidátů přiškrcení sociálních programů. To je například podstatou toho, co konzervativní kongresmany přitahuje na šéfovi Sněmovny reprezentantů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].