Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Místa, kde se potkáváme, Společnost

Pod ocasem, nebo na Čáře?

Kde se srazit v Praze a v Brně

Náměstí Svobody, Brno • Autor: Matěj Stránský
Náměstí Svobody, Brno • Autor: Matěj Stránský

Dnešní díl našeho seriálu by se výjimečně klidně mohl jmenovat Místa, kde se nepotkáváme. V Praze je ještě lokace centrálního bodu pro plenérovou schůzku nebo dostaveníčko v centru města poměrně jednoznačná. Termín Pod ocasem totiž jasně odkazuje k zadní části Myslbekova pomníku svatého Václava na Václavském náměstí před Národním muzeem, kde kůň nesoucí patrona země české přechází z hřbetu nezadržitelně ke svému konci. Dříve byli sice někteří jedinci zmatení tím, že na ně jejich partnerka či partner čekali na opačné straně, tedy pod nozdrami. Patrně kvůli tomu, že právě zde se s oblibou shromažďuje náš národ, když je mu nejhůře nebo naopak nejlépe. To se ovšem stabilním hostováním křesťanské kapely verbující kolemjdoucí k víře v posledních letech změnilo, neboť před pomníkem už není pro potkávání ani klid, ani prostor.

Václavské náměstí, Praha • Autor: Archiv
Václavské náměstí, Praha • Autor: Archiv

Zato v Brně je situace mnohem zmatenější. Někteří (a bude jich patrně většina) míní, že nejlépe se schází na Čáře. Míní se tím Česká ulice, konkrétně místo, kde křižuje Joštovu ulici a kde na nároží trčí z fasády hodiny. V nich je ovšem problém, protože jiní kvůli tomu říkají, že se potkají Pod hodinama. Což ovšem může mnohého zmást, protože oblíbené brněnské hodiny visí také na vlakovém nádraží, které sice odtud není zas tak daleko (jako ostatně cokoli jiného v Brně), ale pořád dost na to, aby se člověk nepotkal. Ostatně celou problematiku Čáry komplikuje ještě jiné označení stejného místa, totiž U medvídka. Zvláště starší generace ho má totiž spojené s fotografickým studiem a jeho neonovým poutačem s medvědí tematikou. Hodiny jej na zdi vystřídaly až koncem osmdesátých let.

Kompromisem moravské metropole tedy může být zbrusu nová lokace kousek od Čáry na náměstí Svobody čili Svoboďáku. Pět let zde stojí hodiny v podobě žulového sloupu, který už si vysloužil různá pojmenování. Vrátíme-li se ale k úvodnímu ocasu, to nejfrekventovanější zní U šulina.

Text vyšel v Respektu 43/2015 a patří do nové rubriky Respektu Místa, kde se potkáváme. Máte tipy na další zajímavá místa, která by se v rubrice mohla objevit? Posílejte nám je [email protected].

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2015 pod titulkem Pod ocasem, nebo na Čáře?