Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Langův okamžik pravdy

Šéf BIS míří ke svému konci

Nyní už bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang • Autor: ČTK
Nyní už bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang • Autor: ČTK

Nejdéle sloužícího ředitele tajné služby evropské osmadvacítky, generála a  šéfa kontrarozvědky BIS Jiřího Langa, již brzy čeká velká událost jeho profesního života. Vláda navrhla, aby ho prezident za  dva týdny v den státního svátku 28. října povýšil do  hodnosti generálmajora. Což je druhá nejvyšší hodnost, které člověk na  jeho místě vůbec může dosáhnout. Není přitom vyloučeno, že krátce nato čeká Langa ještě důležitější okamžik jeho kariéry.

Podle zdrojů Respektu z bezpečnostní komunity by Lang mohl po  jedenácti letech ředitelování ze služby, v níž začínal na  začátku devadesátých let, odejít. Respekt tuto informaci zveřejnil minulý týden na svém webu s tím, že Langův odchod by měl podle našich zdrojů nastat v polovině listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka, který je z vlády s Langem v nejužším kontaktu, jeho konec vzápětí dementoval a  dodal, že o něm nic neví. Jinak na  slovo skoupý mluvčí BIS Jan Šubert však Langův konec zcela nevyloučil.

„Určitě nebude sloužit patnáct let.“

Jan Šubrt

„Ve  službě je hodně dlouho. V životě každého, kdo je v takové náročné pozici jako on, přijde okamžik, kdy si říká, jestli by už neměl skončit. Rozhodnutí je osobní věcí ředitele Langa. Nerad bych v tomto směru spekuloval, ale určitě nebude sloužit patnáct let,“ vysvětluje Šubrt. Právě v úvodu zmiňované povýšení Langa by mohlo být s výměnou ve …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].