Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Sněhová královna

Michael Cunningham

Michael Cunningham: Sněhová královna • Autor: Archiv
Michael Cunningham: Sněhová královna • Autor: Archiv

Michaela Cunninghama není nutné představovat minimálně od chvíle, kdy se filmová adaptace jeho románu Hodiny stala v roce 2002 hitem mezi náročnějším publikem – a číst ho se stalo takřka povinností. Autor navazující na modernisty dokáže psát svým úsporným a zároveň básnivým jazykem jak úchvatné ságy (Tělo a krev,Vzorové dny), které se klenou přes mnoho desetiletí a díky pečlivé výstavbě zachycují vývoj moderní americké společnosti, tak intimní dramata, soustředěná na pár let a pár klíčových okamžiků v životech skupinky aktérů. Česky nedávno vydaná Sněhová královna patří právě do této druhé linie a nejvíc připomene jeho předchozí román Za soumraku.

Opět sledujeme domácnost newyorských intelektuálů: tvořenou Barrettem, plácajícím se mezi neuspokojivými vztahy a podřadnými pracemi, starším bratrem Tylerem, neúspěšným hudebníkem, který se marně snaží složit hit a skoncovat se závislostí na kokainu, a jeho křehkou ženou Beth umírající na rakovinu. Oba bratři se drží nad vodou nadějí v budoucí vykoupení. Beth nemůže umřít, Tyler už musí prorazit, musí se najít muž, který bude Barretta milovat; a Američané nemohou znovu zvolit Bushe. To vše potvrdí vidina nadpozemského světla, jež Barretta zastihne na cestě domů.  Teď už bude vše dobré. Ale snad je to tím smítkem, které Tylerovi uvízlo v oku stejně jako Kayovi v Andersenově příběhu, z něhož si Cunningham vypůjčil pár klíčových motivů, ani splněné sny nepřinášejí dokonalé štěstí. Svět se nezmění, když vydáte úspěšné CD, šrámy na duši nezmizí, chyby se opakují.

Tím nejhorším, co vás může potkat, je příslib veliké budoucnosti, něčeho výjimečného. Ať už má podobu božského oka, talentu nebo fyzické krásy. Tou pravou milostí je přijmout život v jeho skutečné podobě. „Je úplně jiný, než koho jsem čekal,“ říká ke konci Barrett o novém příteli. A je opatrně šťastný.

Autorka je překladatelka.

Michael Cunningham: Sněhová královna

Přeložila Veronika Volhejnová, Odeon,  264 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2015 pod titulkem Upadnout v milost