Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Neúprosná logika izolace

Sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou před rokem odstartovalo odpoutávání Ruska od Evropy

Ruské ministerstvo zemědělství minulý týden oznámilo, že uvažuje o zákazu dovozu tulipánů z Nizozemska kvůli přítomnosti nebezpečných organismů, které jsou „vážnou hrozbou“ pro ruskou ekonomiku i zemědělství. Pro někoho, kdo se nezajímá o zahraniční politiku, může znít ta zpráva absurdně, jenže není. Rusové svým výrokem o škodlivosti tulipánů ve skutečnosti vzkazují Nizozemcům: škodí nám vaše politika.

Nizozemsko je důležitým obchodním partnerem Ruska a dlouho bylo jedním z hlavních odpůrců sankcí proti Moskvě. Svůj postoj změnilo loni 17. července, když v letadle sestřeleném nad východní Ukrajinou zemřelo 193 Nizozemců (z celkového počtu 298 obětí). Podezření padá na proruské rebely a raketu Buk, kterou měli dodat Rusové. Nizozemsko spolu s dalšími státy nedávno požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby schválila vytvoření mezinárodního trestního tribunálu, který by měl usvědčit vrahy.

V pasti špatných řešení

Moskva se tak ocitla ve velmi svízelné situaci. Prezident Putin už podotknul, že myšlenka tribunálu je „předčasná a kontraproduktivní“, což jinými slovy znamená, že je připraven ji vetovat. V takovém případě se ale Rusko dostane do pozice toho, kdo brání spravedlnosti, a fakticky se tím samo usvědčí z účasti na masové vraždě.

Jenže vznik tribunálu je pro Rusko ještě větším rizikem než jeho vetování. Soud by mohl oficiálně dokázat nejen to, že pasažéry letadla zabila ruská raketa, ale že ji odpálili ruští specialisté (jde totiž o tak složitou operaci, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].