Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kudy ven z krize

Ukrajina se potýká se spoustou problémů, ale není vše tak beznadějné, jak to vypadá

okem ekonoma • Autor: Respekt
okem ekonoma • Autor: Respekt

Špatné zprávy z Ukrajiny jako by nebraly konce. Pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí dosáhl 17 procent, inflace je skoro 60 procent. Na východě země se nadále bojuje, a v polovině července dokonce vypukl nečekaně konflikt i na západě, mezi příslušníky Pravého sektoru a policií. Při přestřelce zahynuli dva lidé.

I špatné zprávy lze však interpretovat rozdílně. Ve druhém čtvrtletí zřejmě došlo k zastavení nebo aspoň zpomalení ekonomického propadu. Snížení HDP o 17 procent vypadá hrozivě, ale prakticky celé připadá na propad výroby v okupovaných částech Donbasu.

Zbytku země se nedaří nijak dobře, nicméně rozhodně nejde o tak hlubokou krizi, jak by čísla o propadu HDP napovídala. Řada Ukrajinců také na krizi zareagovala tak, jak jsou za posledních 20 let zvyklí: přechodem do šedé ekonomiky a zvýšením domácí produkce potravin. Na Ukrajině se sice stále vyrábí o 20 procent méně než před začátkem krize, ale po zastavení ostřelování Mariupolu se začala vzpamatovávat výroba hlavního exportního artiklu Ukrajiny – oceli. V meziměsíčním vyjádření průmyslová výroba ve druhém čtvrtletí dokonce mírně vzrostla, což bylo poprvé od roku 2012.

ekonom4schneider novy • Autor: Respekt
ekonom4schneider novy • Autor: Respekt

Čištění bank

V zemi navíc vznikají první ostrůvky pozitivní deviace, které dávají naději, že reformní proces by mohl uspět. Kritické změny se odehrávají například na kapitálovém trhu. Centrální banka měla v únoru na účtu pouhých 5,5 miliardy dolarů. Vláda a centrální banka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].