Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Rudo

Daniel Majling

Daniel Majling: Rudo • Autor: Labyrint
Daniel Majling: Rudo • Autor: Labyrint
Daniel Majling: Rudo • Autor: Labyrint
Daniel Majling: Rudo • Autor: Labyrint

Je vám přes třicet a jste pořád sami, už zase sami nebo už dlouho sami? Nic neobvyklého. Rudo, tělnatý chlapík s brýlemi a hlavní postava komiksu Daniela Majlinga, prožívá totéž – ovšem jeho přístup k single situaci je dotažený k dokonalosti. Není jen trochu cynický, lehce ironický a příležitostně zábavný: je přímo ztělesněním těchto vlastností.

Rudo má samozřejmě parťáky, kteří mají pocit, že život vedou líp, protože sami nejsou. Kamarádku Nelu – již miluje už od střední, ale která (pochopitelně) dala přednost méně inteligentnímu a fyzicky zdatnějšímu muži – plus dva kámoše, poťouchlého tlouštíka Soetkina a coby nejbližšího druha Lammu s rodinou a hypotékou. A všichni tři si dali za cíl zachránit Ruda před partnerskou samotou. Takhle jednoduché ale zápletky devíti komiksových povídek nejsou. Majling je oceňovaný dramaturgický talent slovenského divadla a v komiksovém debutu s přehledem zvládá pointování situací, nečekané zvraty i fantaskní výjevy, ale zejména slovní humor a  proud hlášek včetně provokací vůči české literární scéně (kniha zatím vyšla jen v Česku, takže reálie jsou přepsané).

Inspirace (sebe)ironií Woodyho Allena je nabíledni – stejně jako americkými sitkomy, těmi hranými (Teorie velkého třesku) i animovanými. Ale i popové ingredience povyšuje autor sečtělostí do nových souvislostí. V kombinaci s černobílou kresbou v provedení hrubé, zasekávající se linky je tu komiks, u kterého se smějeme nahlas, ale někde vzadu se roztahuje černá deka smutku. Za všemi skvělými fóry totiž hlodají pochyby o limitech mezilidských vztahů, jejichž nelogičnost a náhodnost mění životní trajektorie každého z nás.

Rudo je výborný koktejl, jehož základem je přesvědčení, že intelekt vždy pobaví. I když trávíte čas s manželem ženy, kterou milujete, protože bez vás by jí ani nevybral dárek k narozeninám. Aspoň si můžete brousit ostří bonmotů jako: „Začínám chápat, proč sis ho vzala. On je antidepresivum. Stačí ho poslouchat pět minut… A smrt už mi nepřipadá tak strašná.“

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Daniel Majling: Rudo
Přeložil Ondřej Kavalír, Labyrint, 250 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].