Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Co by měla Sobotkova vláda dělat jinak než Nečasova?

Přestřelka v newsroomu: Robert Břešťan, Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Silvie Lauder, Marek Švehla, Erik Tabery

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka • Autor: ČTK
Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka • Autor: ČTK

Petr Honzejk: Romskou politiku.

Ondřej Kundra: Premiér by si měl dát pozor na milenky. Ministři by se mohli zkusit víc usmívat a dát si pozor na paranoiia spiklenecké teorie, které je odvádějí od práce. Vláda by měla být co nejaktivnější v EU.

Erik Tabery: V první řadě by nás měla méně obtěžovat vnitřními problémy. Ať bouřlivě jedná o krocích, ale nepitvá se v sobě navzájem a má méně afér. Jinak rozhodně souhlasím s Petrem. Pokud vláda najde cestu, jak řešit narůstající sociální napětí, a to i v podobě narůstající xenofobie apod., zapíše se do dějin.

Ondřej Kundra: Za zády s Okamurou a zatím  nezájmem ANO o tohle téma to bude chtít od zbytku dost politické odvahy pustit se do toho. Mám dvě želízka v ohni – ministryniMarksovou-Tominovou a ministra Dienstbiera. Sám jsem zvědavý, jak si s tím poradí.

Robert Břešťan: Chtít po jakékoli vládě, aby svět kolem sebe neobtěžovala vnitřními problémy, je v rovině zbožného přání. Jde o to, na jaké úrovni je bude řešit. Sociální napětí, obavy z budoucnosti, v důsledku i ekonomický růst dosti záleží na atmosféře ve společnosti. S tou se dá pracovat nepochybně lépe, než jak to předváděly vlády Topolánka, Nečase i Rusnoka.

Erik Tabery: Roberte, určitě si rozumíme, měl jsem na mysli, aby se vnitřní vztahy nestaly větším tématem než chystané kroky vlády.

Silvie Lauder:  Souhlas s romskou politikou (a vším, co s tím souvisí – selektivní školství, vyloučené lokality, sociální bydlení atd.) A možná to, Ondřeji, nemusí být s ANO tak marné, když Babiš k Dienstbierovi posílá politoložku a romistku Editu Stejskalovou, která se ve všech zmíněných otázkách dlouhodobě angažuje. Byť samozřejmě bude záležet na tom, jak se budou chovat jejich ministři ve vládě a poslanci ve sněmovně.

Silvie Lauder: A taky by měli konečně začít dělat moderní prorodinnou a evropskou politiku. U té evropské tím nemyslím, že budou automaticky všemu přikyvovat, ale že budou jasně a včas říkat, co si myslí.

Robert Břešťan: Píšu a sleduji při tom Máte slovo… Takže hlavní úkol: lépe, pořádně a srozumitelně vysvětlovat. Což je v čase soutěže o většího populistu taky zbožné přání.

Marek Švehla: Myslel jsem, že padne: Sleduji při tom Máte slovo, takže další úkol vlády zní – umlčet Jílkovou.

Erik Tabery: To by se ale nikomu nepovedlo. Vzhledem k jejím konexím by byl konec vlády.

Petr Honzejk: Z hlediska vlastního přežití by to měla dělat vláda hlavně šikovně. Strach o ni nemám, protože Andrej Babiš každým dnem víc a víc ukazuje, jaký je šikula.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2014 pod titulkem Co by měla Sobotkova vláda dělat jinak než Nečasova?