Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ŽIŽKOVA LEBKA CHLADNE A VLHNE

RESPEKT 25/2014

Kolik představuje jedna miliarda, kterou by měly v příštím roce ušetřit muzea a galerie? Přibližně 100 korun na každého českého občana. Ne možná úplně každý by si mohl dovolit tuto částku darovat, ale zase je tu řada těch, kteří by mohli dát víc, či mnohem víc. Ministr D. Herman by se místo neproduktivních řečí o socialismu skrytém v tvrzení, že nejde ušetřit, měl stát alarmistou a iniciovat celonárodní „stovkovou“ sbírku – nebo občany vyzvat, ať „svůj“ podíl utratí původně neplánovanou návštěvou nějakého dotyčného muzea či galerie. Kdyby se podařilo novému „Národ sobě“ získat větší pozornost, třeba by se ten, kdo tyto úspory v kultuře měl to opovážení vůbec navrhnout, zastyděl. Když za války přišli s rozpočtem za W. Churchillem a tvrdili mu, že na kulturu nejsou peníze, zeptal se jich, za co tedy vůbec bojujeme, když na kulturu nemáme. A za co bojujeme v České republice roku 2014 – vědí to navrhovatelé státních účtů?

                Jan Dlask, Pardubice

DVA SVĚTY V JEDNOM VÝBĚŽKU

RESPEKT 26/2014

Je užitečné poukazovat na potíže, které se ve Šluknovském výběžku dějí, sledovat jejich vývoj a informovat o změnách či nezměnách… Na druhou stranu sleduji, že za dobu, kdy se výběžku začala věnovat mediální pozornost, získal tento kraj punc hrůzy a nebezpečí, že jsme tady takové sociální safari. Co třeba napsat článek o lidech, kteří tady žijí, vnímají tento kraj jako dar, jsou tu spokojení, tvoří, obohacují společnost, jsou členy různých organizací, které svou prací zlepšují toto místo?

O lidech, kteří se sem dobrovolně přistěhovali, o jejich motivech, práci, hodnotách? Přidalo by to našemu regionu zcela zaslouženě na druhou misku vah.

Sama jsem se s manželem do kraje Českého Švýcarska přistěhovala, oba jsme vysokoškoláci, máme rodinu, žijeme v Krásné Lípě osm let a jsme tady spokojeni. Máme zde široký okruh přátel, aktivních lidí… Pojďte je také objevit, nabízím jiný pohled na Šluknovský výběžek.

            Irena Kubicová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].