Na tokijském rybím trhu i v suši restauracích je pořád rušno, při bližším pohledu se ovšem něco změnilo. „Ryby jsme přestali jíst úplně,“ popisuje instruktorka kurzů vaření Junko změny v jídelníčku své tříčlenné rodiny. Dříve jídala ryby každý den, podle místních zvyklostí často i k snídani. „Nejsme zdaleka jediní, ryby přestává jíst mnoho dalších japonských rodin, které znám.“ Od výbuchu jaderného reaktoru ve Fukušimě uplynuly skoro tři roky, Japonsko hledá svou energetickou budoucnost jinde než v atomu, ale dozvuky tragédie jsou patrné i v každodenním životě, třeba právě na jídelním lístku.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Inzerce • Předplatitelům reklamu nezobrazujeme