Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Dopisy Medě

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Našeho kolegu Ondřeje Kundru potkala zajímavá náhoda. Při přípravě jiného materiálu nalezl ve Spojených státech korespondenci mezi Václavem Havlem a Medou Mládkovou, kterou si vyměňovali ve zlomových letech 1968–1969. Václav Havel v dopisech popisuje události, jež právě zažil – třeba noc, kdy k nám vstoupila Sovětská armáda –, ale také například úvahy o emigraci.

„…a tak pobyt domněle legální se může dnes – jak se mi to jeví – docela snadno změnit v nedobrovolnou emigraci – a navíc možná zbytečnou. A taky se mi zdá, že když jsem se v určitých věcech angažoval, mám nést i určité následky – totiž určitá rizika, spojená s pobytem doma. Míra následků, které jsem ochoten nést, není ovšem neomezená: v případě, že bych měl být například zatčen a nemohl se u soudu normálně obhajovat, radši odjedu, to je samozřejmé. Jediné riziko situace je, že se to nemusím dozvědět včas – ale to je právě to riziko, které se mi zdá být zatím možné a svým způsobem i správné nést. Ostatně, i když tady toho člověk nemůže dělat mnoho, přítomnost zde má přece jen ještě určitý, řekl bych, „sociálně-morální“ význam – když budou lidi vidět, že kdekdo odjíždí, začnou rezignovat a podléhat mravnímu rozvratu a oportunismu…“

S laskavým svolením paní Mládkové publikujeme nalezenou korespondenci na str. 46–53.

Při této příležitosti je třeba zmínit i jednu smutnou zprávu. Předminulou sobotu zemřel fotograf Oldřich Škácha. Jeden z nejbližších přátel Václava Havla, výjimečný člověk a gentleman. Jeho snímky se v mnoha ohledech staly ikonickými, legendární je například fotografie, na níž zachytil Václava Havla, když psal Dopis Gustávu Husákovi. Jiří Stránský na Oldřicha vzpomíná na str. 62–63, já bych jen rád osobně dodal, že bylo štěstí se s ním znát a vždy to byla radost si s ním povídat. Bude nám chybět.

----

Závěrem ještě jedna technická informace: Velice nás těší zájem o audioverzi Respektu. Předčila naše očekávání. Od tohoto čísla bude ke stažení už v neděli. Předplatitelé Respektu mohou poslouchat zdarma, stačí se zaregistrovat na stránkách Audiotéky.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení i poslech vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2014 pod titulkem Editorial: Dopisy Medě