Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Architektura

První vítěz České ceny za architekturu: Návrat panelu

Dva experimentální domy na okraji Liberce získaly hlavní cenu v nové přehlídce

Vnitřní šířka 2,58 m překvapivě nepůsobí díky výšce 5 m a velkému propojení s venkovním prostředím nijak stísněně. • Autor: Roman Dobeš
Vnitřní šířka 2,58 m překvapivě nepůsobí díky výšce 5 m a velkému propojení s venkovním prostředím nijak stísněně. • Autor: Roman Dobeš

Hlavní trofej v prvním ročníku soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu získal dům a ateliér Zen-Houses od libereckého autora Petra Stolína. Do soutěže otevřené realizacím za posledních pět let se jich přihlásilo 475. U příležitosti vyhlášení výsledků odemykáme text, který se nynějšímu vítězi věnoval:

Co nejvíce přiblížit vzdálenost mezi prací a bydlením je snem mnoha lidí. Zde je vzdálenost opravdu minimální.

Co se týče prostorů k bydlení a k práci, se v Česku zpravidla moc neexperimentuje. Dá se to říci i obráceně – jsme v tomto ohledu velmi konzervativní. Ideál z hlediska bydlení představuje vlastní dům s dostatečně velkou zahradou. Na rovině, případně na mírném kopci, zděný (podíl dřevostaveb je u nás stále velmi malý) a podle katalogového návrhu. Projekt co nejlevnější, sériově vyrobený, nejlépe zadarmo, který nám nezřídka „věnuje“ firma, když si u ní objednáme stavbu na klíč. V případě menšího množství financí se spokojíme s bytem v developerském komplexu. Škála možných přístupů k bydlení je ale širší, než se nám může na první pohled zdát.

Bílá a černá

Na okraji Liberce právě architekt Petr Stolín dokončuje dva samostatně stojící domy – svůj vlastní ateliér a bydlení. Rozhodl se použít levné prefabrikované panely, jejichž skladba je velmi jednoduchá – dřevoštěpkové OSB desky z obou stran a dostatečné množství izolace. Problém tohoto dostupného zboží však často spočívá v tom, že nutné úpravy – především zkracování – předem připravených dílů stavby nepříjemně prodražují. Z palety na trhu si architekt nakonec vybral dva typy o šířce 1,25 metru a délce tři a pět metrů. Následovalo rozhodnutí, nad kterým lze kroutit hlavou – ale pro pocit z vnitřku je naprosto zásadní. Kratší panely se bez úprav použily na podlahu a strop a delší na obvodové zdi. Výsledkem je štíhlá, převýšená hmota v tomto případě o délce deseti modulů, tedy 12,5 metru. Délka objektu ale může být samozřejmě jakákoli, záleží pouze na investorovi a lokalitě.

Atmosféru venkovního prostoru mezi oběma domy určuje vzrostlý strom a výhled na ještědský masiv na horizontu. • Autor: Roman Dobeš
Atmosféru venkovního prostoru mezi oběma domy určuje vzrostlý strom a výhled na ještědský masiv na horizontu. • Autor: Roman Dobeš

Jedno levné řešení pro krátkodobé bydlení či rekreaci z poslední doby už známe. Jde o kontejnery – ať už se využívají ty, jež byly původně určeny k přepravě zboží, nebo nově vyrobené, tak jako se o to před časem pokusil architekt Marek Štěpán se svými freedomky. V tomto případě však pětimetrová výška a částečně dvoupodlažní prostor, který ji umožňuje zažít, stejně jako velká okna o rozměrech 2,5 x 2,5 metru přinášejí pocit z prostoru, který je přes relativně malé rozměry mimořádně velkorysý. Jako v kontejneru si prostě nepřipadáte. Jde o plnohodnotné bydlení (pochopitelně nemusí vyhovovat každému, ale to ani nikdy nebylo záměrem).

Co nejvíce přiblížit vzdálenost mezi prací a bydlením je snem mnoha lidí. Zde je vzdálenost opravdu minimální.

Osobní vkus architekta se projevuje v dalších rozhodnutích, jež nejsou úplně běžná. Dům určený k práci je uvnitř bílý, dům k bydlení černý. Oba mají jako povrchovou úpravu průsvitné laminátové desky připevněné na rošt z dřevěných latí. Díky snadno omyvatelnému materiálu se stavba obejde bez okapů.

Cena se odvíjí od standardu, který si vyberete. Autor je minimalista a snažil se vyzkoušet variantu co nejlevnější, jež ho bez započtení vlastní práce, tedy pouze v režijních nákladech, přivedla k sumě mírně převyšující milion korun. Vyžádalo si to řadu experimentálních řešení. V zásadě jde o jakýsi ekvivalent k panelové výstavbě. Ta je v Česku vzhledem k nedávné minulosti stále zprofanovaná, ale například v Dánsku tvoří montované domy z prefabrikovaných částí většinu trhu. Pochopitelně je snadné si tento systém představit v mnoha rozměrových modifikacích.

situace • Autor: Respekt
situace • Autor: Respekt

Je evidentní, že čím delší čas nás bude dělit od konce komunismu, tím větší množství originálních přístupů k bydlení se kolem nás bude objevovat. Zrovna tak si lze představit, že se najde řada sousedů, náhodných kolemjdoucích nebo lidí žijících na druhém konci republiky, pro které jsou podobná řešení nepochopitelná a někdy též nepřijatelná. Ale i to je smysl podobných staveb: zvyšovat míru tolerance a pochopení okolí. Pokud se dodržují základní pravidla, bude nutné se naučit tato jedinečná řešení akceptovat.

Autor: Petr Stolín Architekt, s. r. o.
Spoluautor: Alena Mičeková
www.stolin58.com
Dodavatel: Petr Stolín, Czech Pan, s. r. o.
Projekt: 2009–2011 realizace: 2012–2013

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].